Žiežmarių sinagogoje – istorinis įvykis

Pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo medinėje Žiežmarių sinagogoje įvyko religinės apeigos – aktyvių Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės narių Viljamo ir Aleksandros Žitkausų dvylikametės dukters Arianos Bat Micva.

Šventės akimirka / Asmeninio albumo nuotr.

XIX a. antroje pusėje pastatyta sinagoga buvo labai svarbi Žiežmarių gyvenimo dalis. Miestelėnams, kurių dauguma buvo žydai, ji atstojo ne tik maldos namus, bet ir mokymo bei bendruomenės gyvenimo centrą.

Po II pasaulinio karo ir tragiškų Holokausto įvykių, išžudyta Žiežmarių žydų bendruomenė nebeatsikūrė, o sinagoga buvo paversta sandėliu.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, sugriautas pastatas grąžintas Lietuvos žydų bendruomenei. Jos pastangomis 2016 m. pradėti Žiežmarių sinagogos restauravimo darbai, o vakar įvyko dar vienas nepaprastai svarbus įvykis – vyko žydų tautos iniciacijos ritualas Bat Micva, buvo skaitoma Tora, skambėjo maldos ir religinės giesmės.

Šventės akimirka / Asmeninio albumo nuotr.

Ceremoniją vedė iš šventojo miesto Jeruzalės atvykęs Rabinas Nathanas Alfredas bei iš JAV atvykę kantorius AAlanas J. Brava ir akompaniatorius Brianas Drutmanas.

Šventės akimirka / Asmeninio albumo nuotr.

Palaikoma artimųjų Ariana įžengė į naują savo gyvenimo etapą – tapo suaugusia ir nuo šiol turės ne tik gerbti, bet ir pati, neraginama tėvų, laikytis 10 Dievo įsakymų.

Mazal Tov ir Šabat Šalom!