Kaune pagerbti tarpukaryje veikę žydų našlaičių globos namai

Kaune pagerbti tarpukaryje veikę žydų našlaičių globos namai

Laikinojoje sostinėje atidengta atminimo lenta, miestiečiams ir svečiams priminsianti apie tarpukario Lietuvos žydams labai svarbią vietą.

Šiandien neeilinė diena litvakams – Kaune, ant Juozo Gruodžio ir Smalininkų gatvių sankirtoje esančio namo buvo atidengta atminimo lenta, skirta Žydų našlaičių namams, pakeitusiems daugybės vaikų gyvenimą.

Pastate, kurį 1905 metais įsigijo Žydų našlaičių namų draugija, prieglobstį rado be tėvų likę ar stabilių namų neturėję 7-18 metų berniukai.

Žydų našlaičių namuose, tarpukariu Kaune geriau žinomiuose kaip Rabino Icchako Elchanano Spektoriaus vaikų namai, veikė sinagoga ir švietimo įstaiga, kurioje jaunesniesiems vaikams buvo suteikiamas pradinis mokymas, o vyresniesiems – ir vakariniai bendrojo lavinimo kursai.

Atminimo lentai dosniai paaukojo Benayahu ir Blumentalių šeimos iš Izraelio. Jos atidengimo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė, advokatė Faina Kukliansky, Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas, Kauno savivaldybės ir Izraelio ambasados Lietuvoje atstovai, svečiai iš užsienio. Ypatingą vietą malda pagerbė Vilniaus choralinės sinagogos kantorius Shmuelis Yatomas.

Kaune atidengta atminimo lenta, skirta Žydų našlaičių namams / LŽB nuotr.