Smagi pažintis

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenėje viešėjo žydų kultūros paveldo vietas lankanti grupė iš JAV atvykusių keliautojų.

Susitikimo akimirka / LŽB nuotr.

„Jei gyvenčiau Lietuvoje, būčiau aktyvus Lietuvos žydų bendruomenės narys. Bent jau tam, kad išvengčiau trečių vedybų“, – šelmiškai mirktelėjo svečias iš JAV, kartu su Taube Center for Jewish Life & Learning suburta grupe bendraminčių lankantis Lenkijoje ir Lietuvoje esančias žydų paveldo vietas.

Bendrakeleiviai plačiai nusišypsojo, prisiminę ką tik girdėtą seną anekdotą apie tai, kad Lietuvoje vyras turėtų vesti tris kartus – lenkaitę, žydaitę ir lietuvę. Pirmoji žmona jam parodytų, kas yra tikra aistra. Antroji išmokytų elgtis su pinigais, o trečioji po mirties puikiai prižiūrėtų jo kapą.

„Na, jauniems žmonėms gyvenimo nereguliuojame, tačiau stengiamės, kad mūsų senjorams nereikėtų ieškoti, kas jais pasirūpintų – LŽB socialinio centro darbuotojai kasdien juos lanko, teikia pačią įvairiausią pagalbą, organizuoja pramogas ir, svarbiausia, išsklaido vienatvės jausmą“, – pristatydamas bendruomenės veiklą kalbėjo Saulo Kagano socialinio centro direktorius Michailas Segalas.

Svečiai domėjosi litvakų istorija ir dabartiniu gyvenimu, klausė kuo galėtų prisidėti prie žydų kultūros populiarinimo, puikiai žinojo, kad rugsėjo 23 d. bus minimos 80-osios Vilniaus geto likvidavimo metinės ir teiravosi ar Lietuva šią skaudžią sukaktį minės taip pat įspūdingai, kaip lenkai pagerbė Varšuvos geto sukilimo aukas.

Tai buvo labai maloni ir jauki popietė. Iki kitų susitikimų!

Susitikimo akimirka / LŽB nuotr.