Legendinei Faniai Brancovskajai – 101!

Legendinei Faniai Brancovskajai – 101!

Šiandien Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky aplankė vieną garbiausių bendruomenės narių – legendinę Fanią Brancovskają, įteikė gėlių, jaukiai ir pasikalbėjo, prisiminė praeities istorijas ir džiugius įvykius.  

 

LŽB pirmininkė Faina Kukliansky aplankė netrukus gimtadienį švęsiančią Fanią Brancovskają / LŽB nuotr.

Pastarosios savaitės senjorei – tikrai išskirtinės. Vos prieš kelias dienas moteris, kartu su kitais veteranais, minėjo nacistinės Vokietijos kapituliaciją II pasaulinio karo metu. Tai Vilniaus getą išgyvenusiai F. Brancovskajai labai svarbi diena, mat ji pati buvo aktyvi tų įvykių dalyvė.

Fanios istorija verta kino filmo. Dar visai jaunutė mergina ruošėsi studijuoti universitete, kai  1941 m. birželio 22 d. įsiveržė vokiečiai. Netrukus kartu su šeima mergina pateko į Vilniaus getą, kur įstojo į pogrindinę organizaciją, vykdė sabotažo misijas prieš  nacius, kovojo miškuose, o, sovietams išstūmus vokiečius, kartu su kariuomene įžygiavo į Vilnių.

Nepaisant išgyvento siaubo ir patirtų netekčių, Fania Brancovskaja visą savo gyvenimą paskyrė tiesos sakymui apie tai, kad žydai mirti ėjo ne kaip ėriukai į skerdyklą, o kovojo dantimis ir nagais, o galiausiai nugalėjo savo engėjus.

Lietuvos prezidento Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi apdovanotai moteriai tai – ne vienintelė proga švęsti. Pirmadienį, gegužės 22-ąją Frania Brancovskaja švęs 101-ąjį gimtadienį.

F. Kukliansky visos LŽB bendruomenės vardu pasveikino Fanią nepaprastai svarbaus gimtadienio proga. Palinkėjo sveikatos, šypsenų ir dar ne vienerių gražių metų.

Mazel tov, 120!