Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, režisieriaus Gintaro Varno pozicija apie R. Žemaitaičio pasisakymą

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, režisieriaus Gintaro Varno pozicija apie R. Žemaitaičio pasisakymą

Gintaras Varnas / Lrytas.lt nuotr.

„…Imkit vaikai pagaliuką ir UŽMUŠKIT TĄ ŽYDUKĄ“ – cituoju Lietuvos Respublikos Seimo narį R.Žemaitaitį, kuris mielai prisiminė šitą gėdingą lietuvišką vaikišką skaičiuotę kaip gilios ir senos neapykantos mūsų bendrapiliečiams žydams pavyzdį. Suprask, net folklore kadaise vaikus kviesdavom užmušinėti žydus, o toliau patys darykit savo išvadas…

Ar tai nėra neapykantos kurstymas tautiniu atžvilgiu? Ar tai nėra kurstymas vykdyti smurtą žydų atžvilgiu? Aš supratau būtent taip. Ar mes vėl imsime gyventi žydšaudžių laikais?

Šlykštu ir gėda. Ponas Seimo narys, matyt, paveldėjo gėdingiausią lietuvišką geną – žydšaudžių geną. Baltaraiščių lietuvių, kurie II pasaulinio karo metu be skrupulų šaudė ir vertė į duobes žydus vien dėl to, kad jie žydai. Ir nereikia, jau nebereikia tos baisios dėmės lietuviškame rūtų darželyje slėpti ar kaip nors mėginti nuplauti: neva, šaudė naciai, o jei ten vienas – kitas lietuvis ir dalyvavo, tai priverstas nacių ir t.t.

Seniai įrodyta, kad masiniame žydų naikinime tiesiogiai ar ne (biurokratiškai – pasirašinėdami įvairius potvarkius), dalyvavo tarp 10 000 ir 15 000 lietuvių. Ir neverčiami, o savo noru, laisva valia. Netgi buvo lietuviškas Impulevičiaus žydšaudžių batalionas. Mano galva, tai gėdingiausias puslapis lietuvių istorijoje. Už kurį dar ilgai teks atsiprašinėti ir atgailauti. Ir štai – žydšaudžių naujoji karta LR Seime. Parlamentaras. Gėda.

Beje, dar viena detalė išduoda naujojo ir senojo antisemitizmo genetinį bendrumą. Tada dažnas sakydavo: „Aš ne žmones šaudau, o žydus“ (citata iš žydšaudžio liudijimo teisme, panaudota spektaklyje „Getas“). Ir šiandien panašu – „dar vieni gyvuliai“ (cituoju R. Žemaitaitį).

Tikiuosi, kad jis savo neapykanta pasprings. Rinkėjai, nepamirškit to žmogaus. Ir teisėsaugai linkiu sklandaus tyrimo ir…. rezultatų.

O šalies Prezidentui, prieš pareiškiant nuomonę, linkėčiau kiek pagalvoti arba susirasti protingesnius patarėjus. Nes jo nuomonė ir tos nuomonės vienintelis argumentas – „ tai pakenks šalies įvaizdžiui“ – jau tiesiog apgailėtinas. Tai rodo, kad prezidentui (dabartiniam) rūpi tik piar‘as, tik kaimynų nuomonė, o ne pats reiškinys, ne jo antižmogiška esmė. Dar viena gėda. Prezidente, bent atsiprašykite Lietuvoje gyvenančių mūsų piliečių – žydų. Būtų gražu. Užsienio šalių ambasadoriai sureagavo daug griežčiau ir emocingiau.

Gintaras Varnas,

teatro režisierius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas