Antisemitinius Seimo nario Žemaitaičio pasisakymus pasmerkė LŽB, Izraelio, JAV bei Vokietijos ambasadoriai, Pasaulio žydų kongreso atstovai

Antisemitinius Seimo nario Žemaitaičio pasisakymus pasmerkė LŽB, Izraelio, JAV bei Vokietijos ambasadoriai, Pasaulio žydų kongreso atstovai

Pirmadienį, neišsiaiškinęs visų faktų apie Palestinoje nugriautą nesaugų mokyklos pastatą, parlamentaras Remigijus Žemaitaitis savo Facebook paskyroje užsipuolė Izraelį ir žydus. Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl, įtariama, neapykantos skatinimo bei kurstymo prieš žmonių grupę dėl jų tautybės.

R. Žemaitaičio pasisakymas sukėlė audrą Lietuvos žiniasklaidoje / LŽB nuotr.

Pirmoji į antisemitinį R. Žemaitaičio pasisakymą sureagavo šiuo metu Izraelyje darbo reikalais viešinti Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

„Jeigu nepažinotume šio pono, nuspręstume, kad tai nelogiški kliedesiai. Bet juk jie skirti ne žydams, o Lietuvos žmonėms.

Neetiška daryti analogiją tarp Izraelyje vykstančio karo ir antisemitizmo apraiškų Europoje ir Lietuvoje. Ir dar gi gegužės 8 dieną, kai visas progresyvus pasaulis mini pergalę prieš nacizmą ir Holokaustą. Jeigu ponas Žemaitaitis suklydo, duokime jam šansą atsiprašyti“, – svarstė F.Kukliansky.

Ambasadorė buvo šokiruota

Į R.Žemaitaičio įrašą sureagavo ir Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein. „Buvome šokiruoti, kai socialinėje erdvėje pamatėme Lietuvos Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio pasisakymą apie Palestiniečių mokyklą netoli Betliejaus. Pateikta pozicija ne tik neatitinka realybės, turint omenyje, kad pastatas buvo statomas nesilaikant būtinų saugumo reikalavimų, kėlė pavojų ir dėl to buvo nugriautas.

Gerbdami žodžio laisvę, pabrėžiame, kad Izraelio veiksmų ir politikos kritika yra viena, o akivaizdžiai antisemitiniai komentarai – visai kas kita, – įsitikinusi diplomatė.

– R.Žemaitaitis, naudodamasis šia proga, siekė legitimuoti antisemitines nuostatas bei susidorojimą su žydais. Griežtai smerkiame tokį Seimo nario komentarą ir visas antisemitizmo bei neapykantos formas. Holokausto metu naciai ir vietiniai kolaborantai, realizuodami tokias antisemitines nuostatas, sunaikino 95% Lietuvos žydų – vyrų, moterų ir vaikų. Prisimindami šį brutalų ir tragišką istorijos puslapį ir suprasdami, kad valdžios atstovų pasisakymai neišvengiamai daro įtaką visuomenės nuostatoms, raginame Seimo narį atsiprašyti už žodžius, skaudinančius Holokausto katastrofą išgyvenusius žydų bendruomenės narius bei žeminančius šio brutalaus laikotarpio aukų atminimą.“

Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein / LŽB nuotr.

Pasmerkė ir Vokietijos ambasadorius

Reaguodamas į Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio pasisakymą apie žydus, kurį vakar jau pasmerkė Izraelio ambasadorė Hadas Wittenberg Silverstein, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir Pasaulio žydų kongreso atstovai, pranešimą išplatino ir Vokietijos ambasadorius Matthias Sonnas, parlamentaro žodžius pavadinęs žiauriais ir antisemitiniais.

„Šokiruoja toks aršus ir žiaurus antisemitinis pareiškimas iš vieno iš mūsų Europos šeimos parlamento nario lūpų, ypač Europos dieną – dieną, kai visi su pasididžiavimu švenčiame bendras Europos Sąjungos vertybes, – sako Matthias Sonnas.

Galiu tik pritarti savo kolegės iš Izraelio išreikštam pasibaisėjimui ir pridurti savo asmeninį pasibjaurėjimą tokiu šlykščiu žudikiškos neapykantos kalbos demonstravimu. Būtina pabrėžti, kad tai visiškai nesusiję su Izraelio politikos ar veiksmų pritarimu ar nepritarimu.

Šių pasibaisėtinų pasisakymų akivaizdoje oficialiai reiškiu visišką Vokietijos solidarumą su Lietuvos žydų bendruomene, kurios vos penki procentai išgyveno nacistinės Vokietijos okupaciją Lietuvoje 1941–1944 m.

Taip pat dar kartą pabrėžiu, kad mano šalis tvirtai remia tuos sąžiningus viso politinio spektro lietuvius, kurie šiandien išdrįsta stoti į akistatą su jų šalyje ir tarp jų tautiečių įvykdytais Holokausto baisumais.“

Vokietijos ambasadorius Lietuvoje Matthias Sonnas / LŽB nuotr.

JAV ambasadoriaus pranešimas

„Aš labai sunerimau, kai sužinojau apie Seimo nario komentarus, pateisinančius antisemitizmą. Galima išreikšti nepritarimą kitų vyriausybių politikai ir veiksmams, tačiau antisemitizmas ir fanatizmas niekada neturėtų būti racionalizuojami. Lietuvos ateitis priklauso tiems, kurie pasisako už toleranciją, pagarbą ir įtraukumą“, – teigė JAV ambasadorius Lietuvoje Robert’as S. Gilchrist’as,

JAV ambasadorius Lietuvoje Robert’as S. Gilchrist’as / JAV ambasados nuotr.