Izraelyje paminėtos nacių kapituliacijos metinės

Šiuo metu darbo vizito išvykusi Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės vadovybė Izraelyje mini nacistinės Vokietijos kapituliaciją II pasauliniame kare. Šiandien visos LŽB bendruomenės narių mintyse – skausmas dėl nužudytų 6 milijonų pasaulio ir 250 tūkstančių Lietuvos žydų, pagarba žydus gelbėjusiems Pasaulio tautų teisuoliams ir pasmerkimas žudikams bei jų heroizavimui. 

Izraelyje viešintys Lietuvos žydų bendruomenių pirmininkai dalyvauja mokymuose, kuriuose semiasi žinių, kaip efektyviai įgyvendinti  Europos Sąjungos kovos su antisemitizmu ir žydų gyvenimo puoselėjimo strategiją.

Vakar delegacija lankėsi Rabino centre, kur sužinojo, kad Izraelio valstybės stiprinimui daug lėšų skiria Jungtinė Karalystė ir Vokietija, už ką žydai yra labai dėkingi. Taip pat vyko mokymai, kaip elgtis teroristinių išpuolių ar kitų incidentų metu bei organizuoti pagalbą nukentėjusiems.

Šiandienos darbotvarkėje – apsilankymas Gazos ruože, kur Lietuvos žydų bendruomenių pirmininkai patys pamatys, kaip izraeliečiai gyvenama ypatingai pavojingose teritorijose, kokie svarbūs yra gyvybes gelbstintys geležiniai skydai, kaip karo sąlygomis mokosi vaikai. Čia, Sderote, Vilniaus choralinės sinagogos kantorius Shmuel Yatom sugiedojo maldą, kuri II pasaulinio karo metu skambėdavo į koncentracijos stovyklą Treblinkoje vežamų žydų lūpose.

Taip pat planuojamas susitikimas su Aškelono meru. Tačiau svarbiausias šiandienos įvykis – simbolinis II pasaulinio karo aukų pagerbimas prie paminklo, skirto Varšuvos geto sukilimo organizatoriui Mordechajui Aneliewicziui. Vieta, tarsi likimo ženklas, pasirinkta neatsitiktinė, mat rugsėjį Vilniuje vyks Vilniaus geto likvidavimo aštuoniasdešimtmečiui skirta konferencija, kurią Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė organizuoja kartu su Varšuvos valstybiniu žydų istorijos institutu.