Holokausto aukų pagerbimo ceremonijoje – garbinga viešnia iš JAV

Antradienį Panerių memoriale kaukė sirenos, pušų viršūnėse aidėjo malda ir skambėjo jautrūs žodžiai. Taip Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė paminėjo Jom Hašoa – Izraelyje minimą Holokausto aukų ir heroizmo dieną.

Jom Hašoa renginio akimirka / LŽB nuotr.

Prie Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky, Kauno ir Palangos žydų bendruomenių pirmininkų Gerco Žako ir Viliaus Gutmano prisijungė Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein, JAV ambasadorius Robertas S. Gilchristas, Japonijos ambasadorius Tetsu Ozaki, Prancūzijos ambasadorė Alix Everard, LR kultūros viceministras Albinas Vilčinskas bei išties garbinga viešnia – JAV paveldo užsienyje išsaugojimo komisijos pirmininkė Ms. Starlet „Star“ Jones Lugo. Visame pasaulyje ji – pirmo ryškumo žvaigždė, išgarsėjusi ne tik kaip nepaprastai populiarių televizijos laidų vedėja, bet ir kaip aktyvi kovotoja už žmogaus teises.

Jom Hašoa renginio akimirka / LŽB nuotr.

Viešnia į Lietuvą atvažiavo puikiai susipažinusi su Lietuvos žydų istorija, jų indėlį į valstybės klestėjimą iki Antrojo pasaulinio karo ir tragišką likimą. Labiausiai Ms. Star Jones, kaip žmogaus teisių gynėją, domino dabartinė bendruomenės situacija. Ji negailėjo gražių žodžių vertindama Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės vaidmenį rūpinantis žydų kultūros paveldo išsaugojimu bei Holokausto aukų atminimo įamžinimu.

Apie jo svarbą ir istorijos pamokų perdavimą ateinančioms kartoms amerikietė kalbėjosi ir su Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos moksleiviais.

Daugiau Ms. Starlet „Star“ Jones minčių perskaitysite būsimame „Beigelių krautuvėlės“ numeryje, o kol kas kviečiame pamatyti nuotraukose įamžintas renginio akimirkas.