Ypatinga proga – ypatingas minėjimas

Lietuvos žydų gelbėtojų dienos minėjimo akimirka / LŽB nuotr.

Kovo 15-ąją pirmą kartą buvo minima Lietuvos žydų gelbėtojų diena. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė ją paminėjo taip, kaip iš tikrųjų gyvena žydai – svetingai, nuoširdžiai ir meniškai.

Bendruomenės Jaschos Heifetzo salė buvo pilnutėlė žmonių, norinčių kartu pagerbti ir padėkoti tiems, kurie, nepaisydami gręsiančio pavojaus, nuo pražūties gelbėjo nacių ir jų kolaborantų persekiojamus žydus. Į minėjimą atvyko Izraelio ambasados pirmasis sekretorius Erezas Golanas, Vokietijos ambasadorius Matthias Sonnas,  JAV vicekonsulas Williamas Augustas Kendrickas, pirmasis Nepriklausomybę atgavusios Lietuvos vadovas, profesorius Vytautas Landsbergis, Lietuvos žydų gelbėtojų dienos įteisinimą inicijavusi Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė, ilgamečiai bendruomenės nariai, Vilniaus Šalom Aleichemo ORT gimnzijos, Martyno Mažvydo progimnazijos ir Vilniaus Vasilijaus Kačalovo gimnazijos jaunimas, kuriam ypač svarbu iš pirmų lūpų išgirsti istorijos pamokas.

Radviliškio rajono Baisogalos kultūros centro vaikų meninė kompozicija „Nuo 1847 iki 1941…“ / LŽB nuotr.

Tačiau patys ypatingiausi svečiai buvo žydų gelbėtojai, jų šeimų atstovai bei Holokausto baisumą išgyvenę litvakai. Jų šeimų istorijos, meistriškai išklaustos žurnalisto Rimo Bružo, nepaliko abejingų, o kantoriaus Shmuelio Yatomo malda sukrėtė iki širdies gelmių net ir tuos, kurie visai nesupranta hebrajus kalbos.

Lietuvos žydų gelbėtojų dienos minėjimo akimirka / LŽB nuotr.

Nors susirinkusių akyse ne kartą žibėjo ašaros, pirmasis Lietuvos žydų gelbėtojų dienos minėjimas buvo šviesus ir meniškas.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky / LŽB nuotr.

Dėkodama gelbėtojams ne tik už drąsą pasipriešinti žudikams, bet ir už tai, kad gelbėjo savo šeimos bei tautos orumą, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, už pasiaukojamą darbą ieškant žydų gelbėtojų, Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metų atminties medaliu apdovanojo Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus Žydų gelbėtojų atminimo įamžinimo projekto vadovę Danutę Selčinskają, įspūdingus kūrinius atliko viena ryškiausių jaunosios kartos šalies smuikininkių, tarptautinių konkursų laureatė Julija Ivanovaitė, o Radviliškio rajono Baisogalos kultūros centro vaikai, vadovaujami Erikos Lukienės, visus sužavėjo režisieriaus Modesto Vaitkaus šešėlių teatro kompozicija, pasakojančia žydų istoriją Lietuvoje.

Smuikininkė Julija Ivanovaitė / LŽB nuotr.

Minėjimo metu visuomenei buvo pirmą kartą pristatytas Tarptautinės Komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti iniciatyva sukurtas Lietuvos žydų gelbėtojams pagerbti skirtas atminimo – padėkos ženklas. Juo bus žymimos vietos, kuriose gyveno gelbėtojai, slėpę nuo nacių Lietuvos žydus. Ženklo autoriai – kūrybinė grupė „JUDVI&AŠ“ (dizaineriai Viktorija Sideraitė Alon ir Albinas Šimanauskas).

Lietuvos žydų gelbėtojams pagerbti skirtas padėkos – atminimo ženklas / LŽB nuotr.