Naujienos iš Panevėžio bendruomenės

Seminaro dalyviai susidomėję klausė Panevėžio žydų bendruomenės pirmininko G. Kofmano pasakojimų / G. Kofmano nuotr.

Panevėžio krašto žmonių su negalia sajungoje vykusios patyrimo kelionės su Lietuvos žydų ir romų bendruomenėmis metu, seminaro dalyviai šiltai sutiko Panevėžio žydų bendruomenės pirmininką Genadijų Kofmaną.

Jis papasakojo apie žydų tradicijas, tragišką šiame kraštye vykdyto Holokausto istoriją, dabartinę bendruomenės veiklą.

Kofmanas akcentavo, kad nuo šiol kovo 15-ąją oficialiai bus minima Lietuvos žydų gelbėtojų diena. Tai – pagarbos ir padėkos ženklas tiems, kurie mirties akivaizdoje neprarado drąsos ir gelbėjo Lietuvos žydus nuo vienos baisiausių XX a. tragedijų – Holokausto. Pirmasis minėjimas vyko prie Panevėžyje, Tilvyčio gatvėje esančio paminklo Apvaizdos seserų kongregacijos įkūrėjai Marijai Rusteikaitei. Ji Antrojo pasaulinio karo metais drąsiai gelbėjo žydų vaikus ir suaugusius iš geto ir priglausdavo juos pas save. Vienos iš geto išgelbėtos žydaitės vyras pasakojo, kad motinėlė Marija nešdavosi dešrų ir visokių kitokių maisto gėrybių, jas paduodavo geto prižiūrėtojui, kad šis leistų pasiimti darbininkų. Buvo atvejų, kai Marija Rusteikaitė slėpė žydus gyvenamojo namo palėpėje ar pamiškėje.

Šiandien Lietuvoje gyvena Holokausto išgyvenusi liudininkė Sulamita Lev, kurią išgelbėjo sesuo Marija. Sulamita dažnai aplanko Panevėžį ir susitinka su  Apvaizdos seserų kongregacijos vienuolėmis. Ji iki šiol dėkinga Marijai Rusteikaitei  ir vadina ją ,,Motinėle“.

Už didvyriškumą, Izraelio vadovybė Mariją Rusteikaitę po mirties apdovanojo Pasaulio Tautų Teisuolės atminimo medaliu ir Garbės raštu, o Lietuvos vyriausybė – Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi ir padėkos raštu.

Minint Lietuvos žydų gelbėtojų dieną – gėlės ir žvakės prie paminklo Marijai Rusteikaitei / G. Kofmano nuotr.