Koks Purim be „Hamantašen“ sausainių!

Koks Purim be „Hamantašen“ sausainių!

Rytoj, 14-ąją Adaro dieną pagal hebrajų kalendorių arba kovo 7-ąją pagal Grigalių, viso pasaulio žydai švęs linksmiausią metų šventę Purim, kurios metu visi vaišinasi tradiciniais žydiškais sausainiais.

Purim išvakarėse šeimininkės kepa tradicinius trikampius „Hamantašen“ sausainius. Nors kiekviena šeimininkė gamina savaip, kviečiame prisiminti litvakišką „Hamantašen“ variantą – trikampius mielinės tešlos sausainius su aguonų įdaru, kokius savo šeimai kepa Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. Šį receptą ponios Fainos šeima išsaugojo dar nuo tarpukario.

„Turbūt tas pats receptas buvo naudojamas dar seniau ir mena laikus, kai šių sausainių kvapą galėjai užuosti ne tik Vilniaus senamiestyje, bet ir daugelyje žydų apgyvendintų Lietuvos miestų ir miestelių. Nors dabar šio skanėsto galima nusipirkti, iškepti namuose visada džiugina labiau“, – sak F. Kukliansky.

Kaip išsikepti „Hamantašen“ žiūrėkite čia – Receptas

Fainos Kukliansky „Hamantašen“ sausainių receptas

Tešlai:

125 ml pieno;

1 valg. šaukšt. cukraus;

1 arbat. šaukšt. sausų mielių;

1/2 arbat. šaukšt. druskos;

500 ml miltų;

100 g sviesto;

1 kiaušinio trynys.

Aguonų įdarui:

1/2 puodelio pieno;

100 g cukraus;

100 g medaus;

100 g maltų aguonų;

tarkuotos apelsino žievelės;

šiek tiek citrinos sulčių;

1/4 puodelio razinų (jei turite).

Gaminimas:

  1. Šiltą pieną sumaišyti su mielėmis, kiaušinio tryniu ir cukrumi. Miltus sumaišyti su druska, į vidurį supilti mielių masę, sudėti minkštą sviestą ir tešlą minkyti 5–10 min., kol ji taps minkšta ir elastinga. Tešlą pridengti ir palaikyti 20 min.
  2. Atriekite trečdalį tešlos. Padalykite atriektą tešlos gabalą į 10 lygių rutuliukų. Kiekvieną rutuliuką iškočiokite arba suploninkite pirštais, padarykite apskritus 3–5 mm storio ir 10 mm skersmens skritulius. Galima kočioti ir visą atriektos tešlos gabalą ir skritulius išpjauti naudojant lėkštelę ar puodelį.
  3. Į kiekvieno skritulio vidurį dėkite po 1–2 šaukštelius įdaro, užlenkite iš trijų kampų tešlos kraštus taip, kad per vidurį matytųsi šiek tiek įdaro. Viršų aptepkite plaktu kiaušiniu.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C laipsnių temperatūros.
  5. Sausainius sudėkite į truputį sviestu pateptą kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Kepkite 20–25 minutes, kol sausainiai gražiai paruduos. 6. Išėmę iš orkaitės palaikykite 5–10 minučių skardoje, tada atsargiai išimkite ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių. Prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra.

Skanaus!