Kviečiame į Lea Goldberg knygos sutiktuves

Šį sekmadienį Vilniaus knygų mugėje vyks garsiosios litvakės, rašytojos Lea Goldberg knygos vaikams „Nuomojamas butas“ lietuviško leidimo pristatymas. Jame susitiksite su Izraelio ambasadore Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein, vertėju Antanu A. Jonynu, dailininke Sigute Chlebinskaite ir rašytoja Daiva Čepauskaite. Visų jų istorijos apie lietuviškąjį šios knygos kelią – be galo įdomios ir užburiančios.

 Laikas: sekmadienis, vasario 26 d. 12 val.

Vieta:   Vilniaus knygų mugė, 5.3 salė

„Knygų šalies“ nuotrauka

Lea Goldberg arba Lija Goldbergaitė – žydų literatūros klasikė, poetė, dramaturgė, vertėja, viena žymiausių Izraelio valstybės ir kultūros kūrėjų, rašiusi hebrajų kalba ir apdovanota šios šalies nacionaline premija.

Rašytoja gimė ne Lietuvoje, tačiau vaikystę praleido Kaune, kur, sugrįžusi po Pirmojo pasaulinio karo, baigė mokyklą ir studijavo universitete.

Šešiolikmetė Lea Goldberg (1927 m.) / Nacionalinės Izraelio bibliotekos nuotr.

Lea Goldberg pasaulis – vis dar paslaptis, kurią galime atskleisti ne tik skaitydami neseniai pasirodžiusią jos knygą vaikams „Nuomojamas butas“, bet ir susitikę su lietuviškojo leidimo autoriais.

Vertėjas Antanas A. Jonynas, iš vokiečių kalbos išvertęs daugybę tekstų, kurių viršūne tapo pats Johano Volfgango Gėtės „Faustas“, smagiai lietuviškai prakalbino ir L. Goldberg sumanyto laisvo buto nuomininkus. Tekstą iš originalo kalbos versti padėjo ir vertėjas Natanas Gitkindas. Daug šio teksto paslapčių sužinosite susitikime.

Dailininkė Sigutė Chlebinskaitė darbo nepradeda tol, kol apie savo iliustruojamos knygos autorių ir tekstą nesužino visų, net menkiausių, detalių. O tada, kai iš jų susidėlioja unikalus nėrinys, gimsta originalios idėjos. „Žalio kalno“ išleista knyga – be galo savita, jau įvertinta Knygos meno konkurse. Jos dizainas nepanašus nė į vieną kitą, kviečia žaisti ir kurti toliau, todėl Sigutės pasakojimas apie tai – dar viena istorija.

Išgirsti jas visas vaikus ir ne tik juos, kviečia Izraelio valstybės ambasada Lietuvoje, leidykla „Žalias kalnas“ ir kūrybinė bendruomenė „Knygų šalis“.