Papildyta: Vis dar ieškoma per žemės drebėjimą dingusio Antakijos žydų bendruomenės vadovo

Stichinės nelaimės Turkijoje bei Sirijoje aukų artimiesiems – Pasaulio žydų kongreso viceprezidento Maramo Sterno ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky užuojautos žodžiai.

Žemės drebėjimas Turkijoje ir Sirijoje / Ercin Erturk/Anadolu nuotr.

Dėl pirmadienį Turkiją ir Siriją sudrebinusių ypatingai stiprių žemės drebėjimų, nukentėjo ir Antakijos miestas, kuriame yra nors ir nedidelė, tačiau aktyvi žydų bendruomenė. Turkijos pietuose, prie Asio upės, netoli Sirijos sienos esantis miestas smarkiai nukentėjo, daugelis namų sugriuvo. Antakijos sinagogos Sefer Tora buvo saugiai perkelta į sinagogą Adanoje. Deja, vis dar ieškoma po nuolaužomis dingusio Antakijos žydų bendruomenės vadovo. Jo žmonos kūnas jau rastas.

Per žemės drebėjimą su žmona dingęs Saulas Cenudioglu, šioje nuotraukoje įamžintas su anūkais / Asmeninio archyvo nuotr.

Pasaulio žydų kongresas (PŽK) palaiko glaudžius ryšius su stichinės nelaimės ištiktos Turkijos žydų bendruomene, siekdamas padėti aukoms.

„Šiais sunkiais laikais reiškiame gilią užuojautą nukentėjusiems nuo žemės drebėjimo Turkijoje ir Sirijoje. Mūsų mintys ir maldos yra su tais, kurie neteko artimųjų, patyrė traumų ar prarado namus“, – pasaulio žydų bendruomenes apskriejo jautrūs PŽK vykdančiojo viceprezidento Maramo Sterno žodžiai.

Nuoširdžią užuojautą aukoms ir jų artimiesiems pareiškė ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky:

„Liūdime kartu su žuvusiųjų artimaisiais ir meldžiamės už visus nukentėjusius ir dingusius be žinios. Stiprybės šią sunkią akimirką“.

Turkijos žydų bendruomenė renka lėšas ir teikia pagalbą visoms aukoms. Prisidėti galite ir jūs – per Lietuvos Raudonąjį Kryžių arba aukodami konkrečiai Turkijos žydų bendruomenės vyriausiojo rabinato sąskaitą, kurios rekvizitus rasite straipsnio pabaigoje.

Du smarkūs žemės drebėjimai – 7,4 ir 7,9 balo – ankstų pirmadienio rytą sudrebino Turkiją ir Siriją. Vidurdienį šalį sukrėtė naujas 7,7 stiprumo žemės drebėjimas. Antradienio rytą pranešta, kad aukų skaičius jau viršijo 5 100. Sužeistųjų jau virš 20 tūkstančių.

Turkijos vyriausiojo rabinato sąsk. nr.:

Turkish Chief Rabbinate Foundation

Vakıfbank Istanbul Courthouse Branch

TR 78 0001 5001 5804 8022 2899 31

Mokėjimo paskirtyje įrašyti „Donate for earthquake“ (angl. parama dėl žemės drebėjimo – aut. past.).

Žemės drebėjimas Turkijoje ir Sirijoje / Ercin Erturk/Anadolu nuotr.