Italijos prezidentas Šoa aukų minėjime Holokaustą prilygino nuodams ir įvardijo naują pavojų

Italijoje Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena yra išties svarbi ir ypatinga. Tai rodo didžiulė pagarba, kurią demonstruoja šios šalies valstybinės institucijos, minėdamos Šoa. Sausio 27-ąją garbiausi Italijos asmenys – vyriausybės ir parlamento atstovai, Italijos žydų bendruomenės pirmininkė Noemi di Segni, kariuomenės vadovybė ir užsienio šalių ambasadoriai susirinko prezidento rezidencijoje Kvirinalo rūmuose.

Italijos prezidentas Sergio Mattarella Holokausto aukų minėjimo metu / La Stampa nuotr.

„Aušvico sistema buvo siaubinga mirtinų toksinų, kurie nuodijo žmonių protus, džiovino širdis ir jausmus, pasekmė, – savo kalboje konstatavo Italijos prezidentas Sergio Mattarella, vaizdžiai nacistų neapykantą žydų tautybės žmonėms ir kitoms nukentėjusioms bendruomenėms prilygindamas nuodams. Valstybės vadovas pabrėžė, kad šalies Konstitucija užtikrina, jog Italija niekada nebeužsikrės rasistiniu virusu, tačiau dabar pasaulio tyko kitas pavojus. – Negacionizmas (atkaklus, dažnai politizuotas akivaizdaus dalyko neigimas – aut. past.) yra pati subtiliausia ir klastingiausia rasizmo forma“.

Prezidentui antrino Ministrė Pirmininkė.

„Holokaustas yra žmonijos bedugnė, – sakė Giorgia Meloni. – Mes išliksime budrūs, stiprūs ir niekada neleisime, kad Holokaustas pasikartotų“.

Antrojo pasaulinio karo metu Hitlerio nacių ir jų kolaborantų vykdytas sistemingas, masinis žydų genocidas nusinešė 6 milijonus gyvybių. Joms pagerbti pasirinkta Sausio 27-oji – diena, kai raudonoji armija išvadavo Aušvico – Birkenau koncentracijos stovyklą.

Italijos prezidentas Sergio Mattarella pasitinka atvykusią šalies žydų bendruomenės pirmininkę Noemi di Segni / IRP nuotr.