„Kaip prasidėjo Holokaustas“ – šiurpinantis priminimas, kad naciai veikė ne vieni

Sausio pabaigoje BBC televizija pristatė dokumentinį filmą, kuriame britų Imperijos karo muziejaus istorikas Jamesas Bulginas atskleidžia daug kam nepatogią Holokausto istorijos pusę. Kviečiame paskaityti šio dokumentinio filmo recenziją, kurią parengė „The Telegraphs“ apžvalgininkė Anita Singh.  

Jameso Bulgino  dokumentiniame filme yra siaubingų kadrų, atskleidžiančių, kaip paprasti žmonės padėjo naciams žudyti žydus / B. Holgate/BBC nuotr.

Kas ateina į galvą išgirdus žodį „Holokaustas“? Tai klausimas, kuriuo prasidėjo Jameso Bulgino filmas „Kaip prasidėjo Holokaustas“ (BBC Two kanalas). Greičiausiai pagalvosite apie Aušvicą ir nacius, vadovaujančius masinėms žudynėms. Tačiau Londono Imperijos karo muziejaus istorikas J. Bulginas norėjo mums parodyti kitą šios tragedijos pusę.

Didelio masto žydų egzekucijos pradėtos vykdyti 1941 m., kai vokiečiai skverbėsi per Rytų Europą. Hitlerio „Einsatzgruppen“ mirties būriai įvykdė daugelį šių žmogžudysčių. Tačiau šiame filme pateikiama šiurpi tiesa apie tai, kad vokiečiai tiesiog negalėjo veikti vieni. Jiems reikėjo ne tik tylios civilių gyventojų paramos, bet ir aktyvaus dalyvavimo. Paprasti žmonės padėjo, o kartais ir vykdė masines vyrų, moterų ir vaikų žudynes.

Dokumentiniame filme pamatysite siaubingų kadrų – vokiečių kareivio nufilmuotas „namų filmas“, kuriame įamžinti į apkasus varomi žmonės, kurie paskui nužudomi šūviais į galvą. Kadruose matome, kaip renkasi žiūrovai, rūko ir kalbasi. Šiurpu į tai žiūrėti.

Tačiau taip pat nepamirštami Fainos Kukliansky žodžiai, kurios močiutė Alytuje buvo suimta kartu su 2500 kitų žydų ir išvežta į mišką nužudyti. F. Kukliansky išsiaiškino, kad tai – vietos miestiečių ir net moksleivių darbas: „Tai patvirtina, ką man sakydavo mano dėdė… Tikriausiai jo klasės draugai nužudė jo motiną“.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir istorikas Jamesas Bulginas / BBC stop kadras.

Vietos gyventojų dalyvavimo Holokausto žudynėse mastas paaiškėjo, kai J. Bulginas atskleidė, kad vieną vokiečių mirties būrį sudarė vos šeši vyrai.

Kiti skaičiai dar iškalbingesni: vienoje vietoje Ukrainoje, dalyvaujant SS būriui, žydai buvo šaudomi dvi dienas – po 1600 žmonių per valandą. Anot J. Bulgino, būtent tada naciai ėmė suprasti, kad masiniai šaudymai yra netvarūs ir pradėjo kurti alternatyvas, kurios būtų ir efektyvesnės, ir diskretiškesnės. Matyt, vokiečiai buvo susirūpinę, kad egzekucijos daro neigiamą poveikį karių psichinei sveikatai.

Kai kurios šalys šios gėdingos praeities nenori pripažinti. Lietuvių rašytoja Rūta Vanagaitė filme atvirauja, kad už savo knygą, kurioje gvildena šią temą, buvo paskelbta išdavike ir apspjaudyta gatvėje.

Vis dėlto, labai svarbu suprasti, kaip Holokaustas įgavo tokį milžinišką mastą. Dėl visko kaltinti tik nacius reiškia užmerkti akis į tamsiąją žmogaus prigimties pusę.

BBC dokumentinį filmą  „Kaip prasidėjo Holokaustas“ galite pamatyti ČIA

ĮSPĖJAME – jautriems žmonėms gali būti sunku žiūrėti.

Jamesas Bulginas Majdaneko mirties stovykloje Lenkijoje / B. Holgate/BBC nuotr.