Tarp Europos žydų lyderių – LŽB pirmininkė Faina Kukliansky

Šiomis dienomis Jeruzalėje vyksta Europos žydų lyderių konferencija, kurioje aktyviai dalyvauja ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Intensyvioje darbotvarkėje gausu susitikimų ir diskusijų, kurių temos apima glaudžius Izraelio ir Europos žydų diasparos santykius, aktualiausius iššūkius bei nerimą keliantį antisemitizmo augimą.

Viešnagės Jeruzalėje metu LŽB pirmininkė buvo pakviesta į Izraelio prezidentūrą, kur susitiko su prezidentu Isaacu Herzogu. Turiningo pokalbio metu buvo aptarti Lietuvos žydams itin aktualūs klausimai. Jo Ekscelencija prisiminė ir savo prosenelio gimtinę Šeduvą.

Vienuoliktasis Izraelio prezidentas, garsios politikų šeimos atstovas Isaacas Herzogas kilęs iš litvakų. Šmuelis Icchakas Hilmanas 1868 metais gimė Šeduvos miestelyje Radviliškio rajone, studijavo Torą pas dėdes Pašvitinyje (miestelyje prie Šiaulių) ir Pasvalyje.

1897 metais, sulaukęs 29-erių, jis tapo Berezino miesto Minsko regione rabinu, o 1908 metais buvo paskirtas Glazgo miesto Škotijoje rabinu. Jo laidotuvėse Jeruzalėje 1953 metais dalyvavo tūkstančiai žmonių.

Pats I.Herzogas gimė jau Tel Avive, nepriklausomame Izraelyje, 1960 m. Būsimasis prezidentas 2009-aisiais, kai ėjo socialinių paslaugų ir rūpybos ministro pareigas, lankėsi pirmajame Lietuvoje vykusiame „Gyvųjų žygyje“. Jo inauguracija įvyko 2021 m.  liepos 7 d.

Nuotraukoje – LŽB pirmininkė Faina Kukliansky su Izraelio prezidentu Isaacu Herzogu / LŽB nuotr.