Lenkijoje rasti tarpukarį menantys daiktais, greičiausiai priklausę žydams

Šaltinis: Tadas Paškevičius, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Statybvietėje Lenkijoje atkastas vertingas, tačiau skaudžius prisiminimus keliantis radinys. Medinėje dėžėje sukrauti keli šimtai daiktų, greičiausiai priklausiusių tarpukariu šalyje gyvenusiems žydams. Ekspertai spėja, kad turto savininkai žuvo per nacių okupantų įvykdytą Holokaustą.

Pakasinėjus, kiekvieno mūsų kieme greičiausiai rastume bent kokią monetą, bet vargiai galėtume tikėtis tokio lobio, kokį rado lenkų statybininkai Lodzėje: apie 400 tarpukarį menančių daiktų.

„Tai buvo vienas paketas – sukežusi medinė dėžė. Jos viduje daiktai buvo suvynioti į laikraščius“, – nurodo statybų inspektorius Krzysztofas Hejmanowskis.

Sidabrinės žydiškos septynšakės žvakidės menoros, stalo įrankiai ir kasdienio naudojimo daiktai. Pasak ekspertų, tai itin retas ir vertingas radinys. Tačiau su lobiais siejama romantika šiuo atveju liūdna. Judėjų tikėjimo daiktai išduoda, kad tai Lodzės žydų turtas. Radinys atkastas visai greta buvusio geto.

„Žmonės, užkasę šiuos daiktus, greičiausiai tikėjosi vieną dieną juos susigrąžinti. Deja, labiausiai tikėtina, kad jie žuvo. Tokios istorijos ne tik retos, bet yra ir gera pamoka mums visiems“, – pabrėžia Lodzės vicemeras Adamas Pustelnikas.

Nacių okupantai Lodzės gete įkalino apie 200 tūkstančių žydų iš visos Europos. Dauguma vėliau žuvo koncentracijos stovyklose. Pasak vietinių, tokie atradimai padeda geriau pajusti ryšį su kadaise tomis pačiomis gatvėmis besidalijusiais žydais.

„Tai palieka didžiulį įspūdį, sužadina jausmus ir priverčia giliai susimąstyti, kad nesame vieni, kad paliekame kažką po savę“, – sako Lodzės savivaldybės atstovė Malgorzata Loeffier.

Radiniai bus perduoti Lodzės archeologijos muziejui.