Naujienos iš Kauno žydų bendruomenės

Naujienos iš Kauno žydų bendruomenės

Nors pastaruoju metu Kauno žydų bendruomenė (ypač kai kurie jos nariai😉) aktyviai dalyvauja įvairių renginių, kurių praleisti tiesiog neįmanoma!!!, ir žydų švenčių maratone, tačiau rado laiko vieną savaitgalio dieną iš 2022 metų Europos kultūros sostinės nulėkti į 2022 m. Lietuvos kultūros sostinę.
Pakeliui aplankėme Butrimonis – miestelį su vienintele Lietuvoje, šimtmečius menančia, trikampe aikšte ir vieninteliu Lietuvoje, prieš kelis metus įrengtu, sūkuriniu fontanu. Kadaise jame virte virė gyvenimas, kurį aktyviai kurstė vietos žydai (įvairiais laikotarpiais jie sudarė nuo 80 iki 40% miestelio gyventojų). Pvz., 1930 m. Butrimonyse veikė 54!!! parduotuvės, iš kurių 52!!! priklausė žydams, žydai buvo amatininkai, gaisrininkai, gydytojai, turėjo mokyklą ir mūrinę sinagogą, kurią nugriovė sovietai. Už pasakojimus dėkojame net 60 metų Butrimonių gimnazijai pašventusiai mokytojai, tik šiais mokslo metais tapusiai laisvo oro direktore, gimtojo miestelio istorinės atminties puoselėtojai Danutei Anušauskienei
Beje, gerbiamai Danutei niekur nepavyko rasti sinagogos nuotraukų, gal kas turite idėjų, kur jų ieškoti?
Alytuje mūsų laukė japoniško “Ryto rasos” sodo įkūrėjas, bonsai medelių auginimo meistras Kęstutis Ptakauskas, pažintis su juo buvo ne tik įdomi, bet ir įkvepianti, kelianti susižavėjimą Kęstučio asmenybe, jo pomėgiais, veiklomis ir pasiektais rezultatais. Jo puoselėjamas sodas ir bonsai medelių kolekcija – tikras balzamas akims, širdžiai ir protui.
Nuo japoniškos kultūros – į litvakišką: aplankėme puikias litvakų menininkų parodas, eksponuojamas Alytaus kraštotyros muziejuje ir restauruotoje Alytaus sinagogoje (dabar tai muziejaus padalinys – Audiovizualiųjų menų centras). Muziejuje nustebino puiki iš Alytaus kilusio, kurti pradėjusio tik 65-ių metų Saadios Bahato akmens ir medžio skulptūrų paroda, o sinagogoje buvome laimingi, galėdami apžiūrėti Lietuvoje dar neregėtus Chaimo Soutine’o ir kitų žinomų bei mažiau garsių litvakų dailininkų darbus iš Samuelio Taco Shmuel Tatz kolekcijos bei iki šiol dar niekur neeksponuotą, Amadeo Modigliani pieštą Ch. Soutine’o portretą! Už šiltą priėmimą dėkojame Linai Valaitytei LeaIn Valley, Arvydas Kinderis ir savanorei Vestai
Dvasinis penas – puiku! Bet vien juo gyvas nebūsi, todėl savo viešnagę Dzūkijos sostinėje baigėme nuostabioje vietoje įsikūrusiame “Dzūkijos dvare”, skanaudami tradicinius dzūkiškus patiekalus (ačiū Meilė Platūkienė už rekomendaciją).