Kviečiame dalyvauti: Tarptautinė konferencija „Permąstant traumą: tyrimai apie romų ir žydų istoriją Baltijos šalyse ir JAV“

Kviečiame dalyvauti: Tarptautinė konferencija „Permąstant traumą: tyrimai apie romų ir žydų istoriją Baltijos šalyse ir JAV“

Rugsėjo 13 d., 10-16 val., Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, III a. konferencijų salė1

Šios konferencijos tikslas – įsigilinti į socialinius, kultūrinius ir politinius mechanizmus, kaip romų ir žydų bendruomenės permąsto traumas, patirtas Antrojo pasaulinio karo metu, ir kokią reikšmę jos turi šiandien Baltijos šalyse ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Nacionaliniame istoriniame naratyve dažnai trūksta vietos „mažosioms“ istorijoms – mažumų, dažnai marginalizuojamų ir bebalsių bendruomenių prisiminimams ir pasakojimams, kurios smarkiai nukentėjo nuo tragiškų XX amžiaus įvykių.

Pagrindinis konferencijos tikslas – didinti visuomenės informuotumą apie romų ir žydų bendruomenių istoriją mūsų regione, palaikyti mokslinius tyrimus šioje srityje ir skatinti tarptautinį akademinį bendradarbiavimą mažumų, atminties ir Holokausto studijose.

Pagrindinė konferencijos viešnia ir pranešėja bus Jungtinių Amerikos Valstijų Holokausto atminimo muziejaus tyrėja, antropologė dr. Krista Hegburg.

KONFERENCIJOS ANONSAS SOCIALINIUOSE TINKLUOSE

Susipažinkite su programa ir pranešėjais.

Conference Program_Re-working the trauma (1)

Konferencijos metu savo pranešimus taip pat skaitys Baltijos šalių ir JAV mokslininkai: dr. Volha Bartash (Regensburgo universitetas, Vokietija), dr. Dovilė Budrytė (Georgia Gwinnett College, JAV), dr. Neringa Latvytė (Vilniaus universitetas), dr. Ruth Reches (Mykolio Romerio universitetas), Agnieška Avin (Vytauto Didžiojo universitetas), Anna Pilarczyk-Palaitis (Vytauto Didžiojo universitetas), Eva-Liisa Roht-Yilmaz (Tartu universitetas, Estija).

Rugsėjo 15 d. dr. Krista Hegburg dalyvaus viešoje diskusijoje “Ko (ne)prisimena miestas?” apie atminties politiką ir jos apraiškas Vilniuje ir kituose miestuose. Renginys vyks 18:30 val. Vilniaus muziejuje.

Konferenciją ir ją lydinčius renginius organizuoja Multikultūrinis centras “Padėk pritapti”, Romų visuomenės centras, Lietuvos žydų bendruomenė kartu su Tautinių mažumų departamentu prie LR Vyriausybės, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centru, VDU Socialinės antropologijos centru, Lietuvos antropologų asociacija ir Vilniaus muziejumi. Renginiai iš dalies finansuoja Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Lietuvoje, Baltijos-Amerikos Laisvės fondas, Vilniaus miesto savivaldybė, EVZ fondas, Aktyvių piliečių fondas.