“Skambanti Šiaurės Jeruzalė”

 “Skambanti Šiaurės Jeruzalė”

Rugpjūčio 15 – 25 dieną Neringoje įvyks litvakų kultūrą ir tradicijas puoselėjanti jaunimo orkestro stovykla “Skambanti Šiaurės Jeruzalė”. 10 dienų truksiančioje edukacinėje muzikinėje stovykloje bus suburtas talentingų vaikų orkestras, kuris kartu su Šv. Kristoforo orkestru ruoš specialią, žydų muzika pripildytą programą bei surengs finalinį koncertą Nidoje.
“Žydų auklėjimo kultūra – knyga, muzika ir sportas. Ne veltui jau daugiau kaip 5000 metų žydų tauta yra raštinga. Lietuvos žydų bendruomenė džiaugiasi, kad stovykloje suburtas orkestras atliks žydų muziką. Tai, kad orkestre šiais metais neturime daug žydų vaikų, manau yra turizmo klaida. Izraelio šeimos mielai ilsėtųsi Nidoje, kol vaikai tobulėja. Turėtų būti mestos didesnės valstybinės pajėgos į privačių ir nevyriausybinių organizacijų iniciatyvas. Tie žmonės ir vaikai, kurie ruoš koncertą, sužinos apie žydų kompozitorius. Kalbėti apie toleranciją mokame visi, o vykdyti veiksmus, kurie atlieptų toleranciją, – ne visi. Lietuvos žydų bendruomenė kartu su orkestru vykdo toleranciją, ką turėtų daryti valstybinės institucijos”, – teigia Lietuvos žydų bendruomėnė pirmininkė Faina Kukliansky.

Žydų bendruomenė skatina kultūrinį lietuvių ir žydų bendradarbiavimą 

Lietuvos žydų bendruomenė remia Jaunimo orkestro stovyklą “Skambanti Šiaurės Jeruzalė”, tarptautinį klasikinės ir šiuolaikinės Kintų muzikos festivalį. Pasak Fainos Kukliansky per muziką, be žodžių atnešama tolerancija.

Jaunieji talentai su Šv. Kristoforo orkestru

 “Skambanti Šiaurės Jeruzalė” – edukacinis, muzikinis projektas, kuriuo siekiama suvienyti muzikai talentingus vaikus Lietuvoje ir suteikti jiems galimybę tobulėti dirbant su profesionaliu orkestru, pristatyti žydų muzikos paveldą, puoselėti toleranciją. Stovyklos metu vyks meistriškumo kursai smuikui, altui ir violončelei, kuriuos ves smuikininkai Martynas Švėgžda Von Bekker, Dalia Dedinskaitė, violončelistas Gleb Pyšniak, profesorius Donatas Katkus ir pianistas Darius Mažintas, repeticijos su Šv. Kristoforo orkestru, judesio dirbtuvės su terapeute, šokėja Kamile Pundziūte. Jaunieji talentai susitiks su žymiais menininkais, kurie dalinsis savo patirtimi, vyks diskusijos, bus skaitomos paskaitos apie sceninį atlikimą ir pasiruošimą koncertams. “Nemažai žydų muzikų yra garsinančių Lietuvą. Dabartiniams jauniems talentams taip pat reikia pagalbos išgarsėti pasaulyje”, – kalba F.Kukliansky.

Improvizaciniai muzikos vakarai Preilos bibliotekoje

Neringos bendruomenė ir svečiai kiekvieną vakarą bus kviečiami Preilos bibliotekoje klausytis stovyklos dalyvių improvizacinių koncertų, kurių metu klausytojai turės galimybę išgirsti pasaulio aukso fondo muzikos kūrinių bei žydų muzikos.  Finalinis stovyklos koncertas nuskambės rugpjūčio 25 d. Nidos bažnyčios kieme kartu su Šv. Kristoforo orkestru, diriguojamu maestro Donato Katkaus. “Tai išskirtinė stovykla Lietuvoje, kur jaunieji muzikos talentai turi galimybę groti su profesionaliu orkestru, susipažinti su litvakų kultūros paveldu. Projektu skatinama plėsti Neringoje vystomų kultūrinių veiklų turinį, ugdyti jaunosios kartos sąmoningą mąstymą muzikinio ir istorinio paveldo kontekste”, –  pasakoja stovyklos “Skambanti Šiaurės Jeruzalė” sumanytojas Darius Mažintas. Stovyklos metu Šv. Kristoforo orchestras kartu su jaunaisiais muzikais paruoš specialią koncertinę programą, primenančią apie žydų muzikos paveldą, jų istoriją, ypatingas šaknis. Koncertai planuojami tęsti visoje Lietuvoje.

ŠALTINIS

May be an image of text