Tauragėje atidengta žydų pradinės mokyklos atminimo lenta

Tauragėje atidengta žydų pradinės mokyklos atminimo lenta

@taurageszinios.lt

Turbūt ne visi tauragiškiai žino, jog pastatas, kuriame įsikūrusi Tauragės apylinkės prokuratūra, kadaise buvo žydų pradinė mokykla. Trečiadienį vyko atminimo lentos, skirtos žydų pradinės mokyklos TARBUT 100-mečiui paminėti, atidengimas. Šis renginys – mieste vykstančio renginių ciklo „Štetlas Tauragėje“  dalis.

Kaip renginio metu sakė jo vedėja, Kultūros centro vyriausioji renginių režisierė Algima Juščiuvienė, 1921 m. pastatytoje mokykloje pamokos vyko iki 1941 m.

– Baisi Holokausto tragedija nutildė vaikišką klegesį ir sunaikino žydišką šio miesto dvasią. 1947 m. pastate įsikūrė rusų progimnazija. 1954 m. Tauragės muzikos mokykla. 1988 m. vakarinė mokykla, o nuo 1996 m. pastatas priklauso generalinei prokuratūrai. Tai seniausias namas mieste statytas švietimo įstaigai. Keturmetėje tada žydų mokykloje mokėsi pustrečio šimto žydų vaikų. Visi šios mokyklos mokytojai buvo licencijuoti ir algas gaudavo iš švietimo ministerijos. Mokykla priklausė TARBUT mokyklų tinklui, o tai reiškė, kad buvo stipriausia modernaus švietimo organizacija rytų Europoje, – renginio metu kalbėjo A. Juščiuvienė.

 

Renginių ciklas „Štetlas Tauragėje“  vyko nuo rugsėjo 14 dienos. Šiandien – baigiamieji jo renginiai.

Kultūros centro organizuojamus renginius remia Lietuvos kultūros taryba ir Tauragės rajono savivaldybė.

Nuotraukos LŽB