Šiaulių krašto žydų bendruomenės projektas „Sportas – neatsiejama sėkmingo žmogaus gyvenimo dalis”

Šiaulių krašto žydų bendruomenės projektas „Sportas – neatsiejama sėkmingo žmogaus gyvenimo dalis”

Sporto organizacinės struktūros pirmieji požymiai Šiauliuose ir apskrityje išryškėjo, kai visuomenė pradėjo institucionalizuoti fizinę veiklą, burtis į sporto organizacijas ir klubus, gilintis į oficialias sporto šakų taisykles, rengti sporto varžybas, treniruotis.

 

1921 m. birželio 23 d. pradėjo veikti pirmoji žydų sporto draugija “Makabi”, kuri davė pradžią sporto sąjūdžiui Šiauliuose.

2021 m. Šiaulių sportas ir Šiaulių žydų sporto draugija „Makabi“ švenčia savo šimtmetį. Ta proga Šiaulių krašto žydų bendruomenė, bendradarbiaudama su Šiaulių “Aušros” muziejumi ir Šiaulių Gegužių progimnazija, šių metų gegužės-birželio mėn. įgyvendino projektą “Sportas – neatsiejama sėkmingo žmogaus gyvenimo dalis”.

2021 m. gegužės 25 d. jaunieji miesto šachmatininkai išbandė savo jėgas nuotoliniame šachmatų turnyre. Tai buvo pirmasis projekto “Sportas – neatsiejama sėkmingo žmogaus gyvenimo dalis” etapas. Turnyrą organizavo Šiaulių krašto žydų bendruomenė, jį pravedė ŠKŽB Makabi klubo pirmininkas Eduard Šer. Turnyre dalyvavo 9 komandos iš 8 miesto mokyklų. Prieš pradedant turnyrą įdomius faktus apie sportą Šiauliuose pristatė Šiaulių „Aušros“ muziejaus darbuotojas istorikas Antanas Jankūnas.

Visi turnyro dalyviai apdovanoti atminimo medaliais, padėkos raštais bei atminimo dovanėlėmis. Nugalėtojų komandos apdovanotos taurėmis ir medaliais.

2021 m. birželio 9 d. gausus būrys mokinių, besidominčių savo miesto sportu, jo istorine raida, iš Gegužių, Juventos, Jovaro progimnazijų ir Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos susirinko į nuotolinį renginį, skirtą Šiaulių sporto ir Šiaulių žydų sporto draugijos „Makabi“ šimtmečiui paminėti. Tai buvo antrasis projekto “Sportas – neatsiejama sėkmingo žmogaus gyvenimo dalis” etapas.

Mokiniai, atidžiai išklausę įdomius faktus apie sportą Šiauliuose, kuriuos pristatė Šiaulių „Aušros“ muziejaus darbuotojas istorikas Antanas Jankūnas, viktorinos „Sportas Šiauliuose“ metu turėjo galimybę pasitikrinti savo žinias apie sportą.

2021 m. birželio 1-20 d. Šiaulių Gegužių progimnazijos dailės ir technologijų metodinė grupė organizavo Šiaulių miesto ir rajono 5-8 klasių mokinių virtualią piešinių parodą-konkursą “Sportas daro tave sveiku”. Tai buvo trečiasis baigiamasis projekto “Sportas – neatsiejama sėkmingo žmogaus gyvenimo dalis” etapas.

Konkursui darbus pateikė Gytarių, Ragainės, V. Kudirkos, Gegužių progimnazijų bei Šiaulių rajono Ginkūnų Sofijos ir Vladimiro Zubovų mokyklos mokiniai.

Virtualiai parodai-konkursui pateikti dailės darbai sukurti įvairiomis technikomis: piešimas, tapyba, grafika. Mokiniai savo darbais siunčia pačius gražiausius linkėjimus visiems mylintiems meną ir sportą.