Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenėje – nauja tradicija, naudojantis  ZOOM platforma, švęsti Šabą su skirtingomis pasaulio žydų bendruomenėmis

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenėje – nauja tradicija, naudojantis ZOOM platforma, švęsti Šabą su skirtingomis pasaulio žydų bendruomenėmis

Tokie susitikimai naudojantis naujausiomis technologijomis – ZOOM platforma, yra galimybė ne tik bendrauti, susipažinti su pažangiųjų istorija, tradicijomis ir su liberalaus ar progresyvaus judaizmo  bendruomenėmis  leistis į virtualią kelionę.

Kovo 19d. LŽB Šabą pasitiko kartu su Londono liberalia bendruomene  jos sinagogoje su rabinais  Alexandra Rait ir Igoriu Zinkovu.

Įdomu, kad rabinės Aleksandros protėviai kilę iš Plungės . Jos prosenelis N. Levitas taip pat buvo rabinas. Jos senelis išyko iš Lietuvos, tikėdamasis atvykti į Niujorką, bet atsidūrė Dubline (Airija): laivo kapitonas apgavo jaunuolį, patikinęs, kad jie atvyko į Niujorką.

„Prieš kelerius metus Alexandra Rait šeima lankėsi Lietuvoje: Vilniuje, Kaune, Plungėje. Rabinė pasakojo, kad ,,tai buvo labai įdomi kelionė. mes sutikome Šabą apleistoje Plungės sinagogoje, kur mūsų protėvis vedė pamaldas. Nebuvo elektros ir mes skaitėme maldas žvakių šviesoje … Buvo stiprus griaustinis, lijo …labai įdomu prisiminti… Taip pat aplankėme žydų egzekucijos vietą Plungėje. Mano pusbrolis bendradarbiauja su Plungės tolerancijos centru. Mūsų šeima finansavo įsikūrimą atminimo ženklą Plungės žydų egzekucijos vietoje. Mes susitikome ir su paskutiniuoju šio štetlo žydu – garsiuoju drožėju ir skulptoriumi Jakovu Bunka, taip pat su jo sūnumi – Eugenijumi. Kaip matote, aš palaikau labai glaudžius ryšius su Lietuva “, – rabinė Alexandra Rait pasidalino su susitikimo dalyviais.

Rabinas Igoris Zinkovas gimė Čeliabinske pasaulietinėje žydų šeimoje, kurios šaknys yra  Odesojes ir Kijeve.

Kalbėdamas apie Londono liberalios sinagogos bendruomenę, jis pažymėjo, kad ji vienija 1200 šeimų ir yra viena didžiausių liberalių žydų bendruomenių. Prie šios sinagogos yra vaikų darželis-lopšelis, religinė mokykla. „Per pandemiją darėme viską, kad mūsų  bendruomenės nariai galėtų dalyvauti sinagogos paslaugose neišeidamos iš savo namų. Mums tai labai svarbu.

Mūsų sinagogoje nėra nieko, ko negalėtų  atlikti moteris. Ceremonijų metu girdime moterišką balsą, lydimą fortepijono. Dauguma maldų – anglų kalba. Šiuolaikiniame pasaulyje yra daug judaizmo srovių, tačiau visi kartu atliekame vieną užduotį – judaizmo išsaugojimą ir plėtojimą “, – sakė rabinas Igoris Zinkovas.

Savo ruožtu LŽB pirmininkė Faina Kukliansky pasakojo susirinkusiems Londono liberalų sinagogoje apie  Lietuvos žydus ir apie Lietuvos ryšius su Didžiąja Britanija ir Airija.

„Nepaisant to, kad litvakai pasaulyje šiandien kartais žinomi kaip misnagdai, mes esame atviri pasauliui ir mums įdomus progresyvus, liberalus judaizmas. Virtualūs Šabo susitikimai, pažintys su pasaulio bendruomenėmis mums padeda išgyventi pandemiją “, – sakė F. Kukliansky.

Londono liberalų sinagoga buvo įkurta 1911 m. Liberalusis judaizmas (skirtingose ​​šalyse jis taip pat vadinamas reformatorių arba progresyviu) pasirodė Vokietijoje dar XIX a. dvidešimtaisiais m.  Jis atsirado remdamasis racionalizmo idėjomis ir įsakymų sistemos pokyčiais.

Liberalų judaizmo ideologai mano, kad D-vo natūralus apreiškimas, prasidėjęs Sinajaus kalne, tęsiasi iki šiol, ir todėl atsiranda nuolatinis D-vo vystymosi ir permąstymo poreikis. “Etiniai” įsakymai tampa svarbesni už “ritualinius” įsakymus

Liberalusis judaizmas siekia religinių praktikų ir individualaus supratimo atnaujinimo, atsižvelgiant į šiuolaikinio pasaulio realijas. Liberalų judaizmą išpažįstantys mano, kad žydų tradicija nuolat kinta su kiekviena nauja karta, atsiranda naujos prasmės, o kartais ir naujas turinys.