Dalis istorikų bendruomenės atsiriboja nuo LGGRTC asmenų pareiškimų: nematome galimybių toliau bendradarbiauti

Dalis istorikų bendruomenės atsiriboja nuo LGGRTC asmenų pareiškimų: nematome galimybių toliau bendradarbiauti

LGGRTC vadovas Adas Jakubauskas

LRT.lt2021.02.01 

Virš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) toliau pakibę tamsūs debesys. Savaitgalį šios institucijos vadovo patarėjas Vidmantas Valiušaitis pastraukė iš užimamų pareigų po to, kai dalis centro mokslininkų atskleidė ir paviešino faktus, kad pasikeitus centro vadovybei tyrimai tampa ideologizuoti ir politizuoti. Pirmadienį dalis istorikų bendruomenės išplatino kreipimąsi Seimo pirmininkei, kuriame teigia, jog nemato galimybių bendradarbiauti su LGGRTC ir bendradarbiavimą nutraukia.

V.Vališaitis traukiasi iš LGGRTC.

„Matomos pastangos varžyti LGGRTC dirbančių tyrėjų laisvę, pajungti jų tyrimus menkai pagrįstų idėjų sklaidai, o pačią instituciją paversti primityviai suprantamo primityvaus karo citadele. Dėl to LGGRTC palieka arba yra atleidžiami aukštos kvalifikacijos specialistai, mažinamos šios institucijos galimybės kompetentingai atlikti jai patikėtas užduotis“, – rašoma išplatintame pranešime.

Istorikų bendruomenė pranešime pareiškia, jog „atsiriboja nuo neprofesionalių LGGRTC reprezentuojančių asmenų pareiškimų“, todėl nemato toliau galimybių bendradarbiauti.

Šį raštą, kuris pasirašytas Vilniau universiteto Istorijos fakulteto dekanės Loretos Skurvydaitės, Lietuvos istorijos instituto direktoriaus Alvydo Nikžentaičio, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktoriaus Vasilijaus Safronovo bei VDU Istorijos katedros vedėjo Mariaus Sirutavičiaus.

LRT.lt primena, kad LGGRTC darbuotojų kreipimesi teigta, kad kyla susirūpinimas dėl istorijos mokslo nuvertinimo kreipiant istorinius tyrimus ideologizacijos, politizacijos linkme. Pažymima, kad LGGRTC centro vadovybė skatina visuomenę užsiimti „istorijos gynyba“ ir „atminties karais“, taip pat viešai skelbia neatsakingus ir neobjektyvius pareiškimus bei interviu centro vardu.

Akcentuojama ir tai, kad Genocido ir rezistencijos tyrimo departamento (GRTD) darbuotojai ir vadovai kviečiami tik į dalį pasitarimų, kuriuose svarstomi strateginiai planai ir kiti svarbūs centro veiklos klausimai.