Užuojauta (papildyta vaizdo medžiaga)

Užuojauta (papildyta vaizdo medžiaga)

Lietuvos žydų bendruomenę pasiekė liūdna žinia iš  Niujorko Claims Conference organizacijos. Mirė valdybos narys (Baruchas Šubas).

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė reiškia užuojautą dėl Barucho netekties visai jo šeimai ir artimiesiems. Jo gedi  vaikai, Yossi ir Ronis bei aštuoni anūkai. Jo velionė žmona Nelly taip pat išgyveno Holokaustą. kaip ir Baruchas.

Claims Conference  – organizacija, kuri rūpinasi  ir dirba su žydų pretenzijų paraiškomis Vokietijai dėl kompensacijų ir restitucijos išgyvenusiems Holokaustą.

Liūdime dėl mūsų mylimo valdybos nario Barucho Shubo mirties.

Baruchas daugelį metų buvo aktyvus valdybos ir paskirstymo komiteto narys. Jis buvo atsidavęs švietimo  reikalams apie Holokausto istoriją. Baruchas dalyvavo asignavimuose, lėšų skirstyme. Jis pats gimė  Vilniuje, išgyveno Holokaustą. Paauglystėje  prisijungė prie Vilniaus geto pogrindžio pasipriešinimo judėjimo, kuris slapta pirko ginklus ir įvairiomis aplinkybėmis juos gaudavo, ruošdamasis prisijungti prie žydų partizanų, kovojusių  Lietuvos Rūdininkų girioje.

Baruchas nusprendė emigruoti į Israelį, 1945 m. spalio mėn.  Izraelio nepriklausomybės karo metu. jis prisijungė prie Haganah kovotojų  kaip lėktuvų technikas. Vėliau jis dirbo aviakompanijoje „El Al“ ir galiausiai tapo vyriausiuoju skrydžių inžinieriumi.

Drąsiai vadovavęs pasipriešinimo judėjimui prieš nacius Holokausto metu, Baruchas jautė nuolatinį savo įsipareigojimą visam laikui minėti Holokausto atminimą.

Savo gyvenime jis atsidavusiai dirbo visai žydų bendruomenei. Buvo Izraelio partizanu, pogrindžio kovotoju,  Vilniaus geto pasipriešinimo organizacijos ir  Yad Vashem direktorato bei Pasaulio tautų teisuolių  komisijos nariu. Jis taip pat kovojo skaitydamas paskaitas prieš antisemitizmo ir Holokausto neigimą.

1995 m. Baruchas išleido savo autobiografiją „Už švino debesų“. Tebūnie palaimintas jo atminimas.