Šiemet  sukako 125 metai, kai Lietuvoje gimė žydė, žymi dailininkė ir skulptorė Antonietta Raphael – Mafai

Šiemet  sukako 125 metai, kai Lietuvoje gimė žydė, žymi dailininkė ir skulptorė Antonietta Raphael – Mafai

Autorius – Geršonas Taicas

Po straipsniu – video su dailininkės ir skulptorės darbais.

Šiemet  sukako 125 metai nuo Lietuvoje gimusios žydų – italų žymios dailininkės ir skulptorės Antoniettos Rafael-Mafai. A. Rafael gimė, tuome vadiname Kauno priemiestyje, dabar – Viljampolėje, daugiavaikėje šeimoje. Archyviniuose dokumentuose rašoma, kad  šeimoje buvo 12 vaikų, kiti šaltiniai rašė, kad 14, – Antoniettaė Rafael-Mafai  buvo vienintelė mergaitė.

Tėvas Simonas Rafaelis dirbo melamedu – hebrajų kalbos ir tradicijų mokytoju pradinėje mokykloje – chederyje, mama Mariam buvo siuvinėtoja ir siuvėja.  Tėvas Simonas mirė 1903, mama su vaikais emigravo į  Londoną 1905 m.

Motina prie stalo . Chanukos šventė.  A. Rafael  1975 m.

Sūnūs buvo išmokę siuvėjo amato  emigravo į DB XIX amž. pabaigoje. DB archyve rastoje žinioje rašoma, kad Lidso mieste gyveno penki siuvėjai  pavarde – Rafael : Solomon, David, Meer, Samuel, Godfrey,- visi emigrantai iš Rusijos imperijos, susiję giminystės ryšiais,  jų vaikai irgi buvo siuvėjai.

Įgijusi fortepijono diplomą, A. Rafael-Mafai  mokė muzikos, labai mėgo lankytis ir Britų muziejuje, ją ypač žavėjo Egipto skulptūros.

Autoportretas su smuiku.

Londone ji netrukus susitiko su skulptoriumi Jakūbu Epšteinu (1880–1959), pati pradėjo piešti tik 1918 m. Iš tikrųjų ji buvo atsidavusi muzikai, turėjo gerą balsą, dainavo. Baigusi pianino klasę  Londono Karališkoje muzikos akademijoje1919m. po motinos mirties išvyko gyventi į Paryžių, 1924 m. – į Romą.

1925 m. Antonietta pradėjo mokytis Romos dailės mokykloje, kur susipažino su savo vyru Mario Mafai, pristatė pirmąją savo darbų ekspoziciją. I930 m. su vyru išvyko į Paryžių, kur pradėjo kurti skulptūras. Tuo metu jos buvo nebūdingų formų, neįprastos Italijos skulptorių tarpe.

Jom Kipuras sinagogoje. Yom Kippur in Sinagoga.

Antrojo pasaulinio karo metu Rafael-Mafai  su savo vaikais slapstėsi Genujoje pas draugus dailininkus. 1948m. pirmą kartą dalyvavo Venecijos bienalėje. 1952 m. eksponavo savo darbus Romos Galleria dello Zodiaco galerijoje. Kartu su vyru Mario Mafai įkūrė Scuola Romana judėjimą. Nuo 1956 m. daug keliavo po pasaulį pristatydama savo darbus. Dalyvavo dokumentiniame filme apie savo vyrą Io non sono un altro – l’arte di Mario Mafai.

Su vyru susilaukė trijų dukrų: nuotraukoje A. R.afael Mafai su dukromis Miriam ,Simona ir Gulia.

Miriam buvo žurnalistė ir politinė aktyvistė (1926-2012) , Simona – rašytoja ir Italijos Senato narė (1928 -2019), o Giulia (1930) – scenografė ir kostiumų dailininkė.

Vyras Mario Mafai mirė 1965 m. A. Rafael – Mafai mirė 1975m. rugsėjo mėnesį, Romoje.