Tarptautinę žmogaus teisių dieną – simbolinė solidarumo žvakė ant Chanukos žvakidės

Tarptautinę žmogaus teisių dieną – simbolinė solidarumo žvakė ant Chanukos žvakidės

 Šiandien visame pasaulyje minima Tarptautinė žmogaus teisių diena, kuriai pradžią davė 1948 m. gruodžio 10 d. Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje priimta Visuotinė žmogaus teisių deklaracija. Šūkis „Stovėk už žmogaus teises“ kviečia įsitraukti į pokyčius kuriant solidarias ir žmogaus teises gerbiančias visuomenes ir geriau pažinti etnines, religines ir kultūrines mažumas bei jų gyvenimo būdą. Pasak Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky, simboliška, kad šiemet Tarptautinė žmogaus teisių diena sutampa su tradicinės žydų šventės Chanukos pradžia, kai uždegama pirmoji Chanukijos žvakė ir prasideda aštuonias dienas trunkanti šviesos šventė.

„Prieš du amžius iškovota pergalė už savo tikėjimą turi tęsinį ir šiandieninėje Lietuvoje, kur visi žmonės turi teisę į religijos laisvę. Chanuka suteikia progą plačiajai visuomenei suprasti ir atrasti tradicinę žydų kultūrą, o kartu ir bendruomenės veiklą. Mes tikime, kad tik per supratimą ir bendradarbiavimą galime sumažinti nesusikalbėjimą ir stereotipus, užtikrinti pagarbą visų Lietuvoje gyvenančių žmonių teisėms“, – sako Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė.

Faina Kukliansky atkreipia dėmesį, kad dabar pagarbos žmogaus teisėms žinia ypač aktuali, nes visame pasaulyje žydų bendruomenės susiduria su antisemitizmo nuotaikomis. Europos Sąjungos Taryba, reaguodama į padažnėjusius išpuolius prieš žydų tautybės asmenis ir įvairaus tipo antisemitizmo apraiškas, gruodžio 2 d. priėmė deklaraciją dėl bendrų pastangų kovojant prieš antisemitizmą. Europos žydų kongresas, atstovaujantis ES valstybių narių ir kitų Europos šalių žydų bendruomenes, skatina valstybių vadovus įsiklausyti į deklaracijos žodžius, vadovautis deklaracijos teise ir skirti papildomą dėmesį kurti  kultūrinėms solidarumo sąsajoms su žydų bendruomene.

„Tai stiprus visos europinės bendruomenės signalas, kad neapykantos ir netolerancijos apraiškoms Europoje nėra vietos. Deklaracijoje antisemitizmas įvardijamas kaip ataka prieš Europos vertybes, o bet kokio tipo rasistiniai ar neapykantos veiksmai yra nesuderinami su pagarba žmogaus teisėms, demokratijos principais. Valstybės narės kviečiamos mažinti visuomenės susiskaldymą, aktyviai pristatant žydų kultūrą ir tradicijas plačiajai visuomenei“, – sako Faina Kukliansky.

Pasak Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės, gruodžio 10 d. – Tarptautinė žmogaus teisių diena ir Chanukos pradžia – suteikia progą visai Europai susitelkti ir skleisti pagarbos žmogaus teisėms ir šviesos žinią. Faina Kukliansky kartu su  Europos žydų kongreso valdyba kviečia visus išreikšti palaikymą ES Tarybos deklaracijos žiniai, vienu metu visose laiko zonose įžiebiant pirmąją Chanukos žvakę. Lietuvoje ši žvakė bus įžiebiama 17  valandą, ant Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pastato Vilniuje, Pylimo g. 4. Prieš tai žvakė bus įžiebta Vilniaus Choralinėje sinagogoje (Pylimo g. 39).

Daugiau informacijos apie ES Tarybos deklaraciją: https://www.lzb.lt/2020/12/06/es-antisemitizma-vadina-nesuderinamu-su-vertybemis-reikalauja-valstybiu-nariu-nacionaliniu-strategiju/

Daugiau informacijos apie Chanukos šventę: https://www.lzb.lt/2020/12/09/gyvai-pirmosios-chanukos-zvakes-iziebimas/

Kontaktinis asmuo: Neringa Stankevičienė, +37065609188, neringa@lzb.lt