Pirmosios Chanukos žvakės įžiebimas

Pirmosios Chanukos žvakės įžiebimas

PRANEŠIMAS SPAUDAI

Vilnius, 2020 m. gruodžio 4 d.

 

Žydų bendruomenė skelbs Chanukos pradžią ir šviesos žinią

 

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė rengiasi švęsti vieną iš svarbiausių metų švenčių – Chanuką, kuri šiemet prasidės ateinantį ketvirtadienį, gruodžio 10 d., ir pasibaigs gruodžio 18 dieną. Lietuvoje šventė bus paskelbta gruodžio 10 d., 16 val., uždegus pirmąsias Chanukos žvakes Vilniaus choralinėje sinagogoje, Pylimo g. 39, o 17 val. – ant Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pastato Vilniuje. Švenčiant Chanuką visų žydų namuose ir bendruomenėse kas vakarą bus uždegama po vieną žvakę ant tradicinės devyniašakės žvakidės – Chanukijos.

Uždegdama Chanukos žvakes žydų bendruomenė siųs šviesos ir bendrumo žinią visoms tautinėms Lietuvos bendruomenėms ir žydų bendruomenėms visame pasaulyje. Iškilmingą ir šventišką pirmosios žvakės uždegimo ritualą lydės šviesos ir muzika: Žydų bendruomenės pastatą (Pylimo g. 4, Vilnius) nušvies įspūdinga 3D audiovizualinė projekcija, kuri suteiks netikėtą dimensiją istoriniam pastatui, kuriame  iki 1940 m. veikė žydų gimnazija „Tarbut“. Atsižvelgiant į karantino apribojimus,  pirmosios žvakės uždegimą bendruomenė kviečia stebėti internetu svetainėje www.lzb.lt  ir Lietuvos žydų bendruomenės „Facebook“ paskyroje.

„Chanuka yra šviesos šventė. Lietuvos žydų bendruomenė siekia, kad šviesos, buvimo kartu ir bendros gerovės aplink mus būtų kuo daugiau. Lietuvos žydai yra Lietuvos dalis, siekiame kurti šalį ir švęsti kartu su visomis šalies bendruomenėmis. Todėl uždegdami Chanukos žvakes šviesos žinią siųsime net tiktai žydų bendruomenėms visame pasaulyje, bet ir visoms tautinėms Lietuvos bendrijoms. Kviečiame visus būti Chanukos šviesos dalimi, o pasibaigus mūsų šventei sveikinsime bendrapiliečius artėjančių Šv. Kalėdų proga“, – sakė Faina Kukliansky, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė.

Pasak F. Kukliansky, per šią šventę įprasta susiburti visiems drauge, linksmintis ir vaišintis tradiciniais aliejuje kepamais Chanukos valgiais – spurgomis ir latkėmis, tačiau šiemet Chanuka bus kitokia: „Vengiame didelių susibūrimų, tačiau Chanuka yra viena svarbiausių mūsų švenčių, todėl kviečiame visus žydus linksmai švęsti šeimose, o bendruomenė šventės dvasia dalinsis tradicinių vaišių nusiųsdama kitoms tautinėms bendruomenėms ir Lietuvos institucijoms“.

Chanukos išvakarėse pristatome projekto “Vilniaus choralinė sinagoga: malda, virtuvė, mikvė” metu sukurtus svarbiausių žydų švenčių siužetus. Sužinokite apie Chanukos vaišes ir tradicijas.

Chanukos laikotarpiu dovanos pasieks ir žydų bendruomenės vaikus. Jiems į namus atkeliaus ne tik tradiciniai šventės simboliai – šokoladiniai pinigėliai, bet ir knygelės apie žydų išmintį ir istoriją.

Tradicija Chanukos proga uždegti žvakę siekia dar biblijinius laikus. Per Chanuką minimi II a. pr. m. e. įvykiai: žydų sukilimas prieš užkariautojus seleukidus ir Jeruzalės Šventykloje įvykęs stebuklas, kai sugrįžę į Jeruzalės Šventyklą Jehuda Makabi ir jo broliai judėjai nerado ten rituališkai tinkamo aliejaus, išskyrus vieną ąsotėlį, kuriame esančio aliejaus būtų užtekę tik vienai dienai. Tačiau įvyko Chanukos stebuklas ir aliejus degė aštuonias dienas. Prisimindami šį stebuklą, išminčiai nutarė, kad kasmet pagal žydų kalendorių nuo Kislev mėnesio (paprastai tai sutampa su Gruodžio mėnesiu) 25 dienos, aštuonias dienas bus švenčiama Chanukos  šventė. Pagrindinis Chanukos ritualas yra kas vakarą saulei nusileidus, iškart po „Maariv“ maldos, uždegti po žvakę ant chanukija vadinamos žvakidės.  Kiekvieną šventės dieną yra uždegama po vieną žvakę. Minint Chanukos stebuklą įprasta valgyti aliejingą maistą, žaisti vilkeliais arba dreideliais, o vakare įžiebti Chanukos žvakutes.

Chanukijos visame pasaulyje  įžiebiamos ne tik namuose ar bendruomenės patalpose, bet ir viešuose vietose ar valstybinėse institucijose. Chanukos žvakės nuo gruodžio 10 d. bus uždegamos ir regioninėse žydų bendruomenėse – Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Ukmergėje, Švenčionyse.

Daugiau informacijos ir Chanukos iškilmių transliacijos – www.lzb.lt ir www.facebook.com/zydubendruomene

 Papildoma informacija: Michail Segal, mob.tel. 8 650 75939,  el.paštas: michails@sc.lzb.lt