Nereikėtų lyginti ar viena tauta kentėjo daugiau, o kita galbūt mažiau

Nereikėtų lyginti ar viena tauta kentėjo daugiau, o kita galbūt mažiau

Politologijos mokslų profesorė, JAV Džordžijos valstijos Gvineto koledžo dėstytoja Dovilė Budrytė apibendrinant projekto veiklas:

“EVZ foundation projekto dėka mes matome pradmenis šios būtent įvairiakryptės ir daugialypės atminties. Aš nesu girdėjusi, jog Lietuvos žydų bendruomenė sakytų, kad mums negalima pripažinti romų genocido, nes kažkaip čia bus sumenkinta mūsų atmintis. Tai yra judėjimas link tos įvairiakryptės atminties, bendruomenės supranta vieną kita, kalbasi su viena kita, supranta kad tos trauminės patirys  yra kažkuo panašios. Ne taip seniai akademiniame pasaulyje pripažintas romų genocidas. Ne taip seniai buvo keliamas klausimas ar tai buvo romų genocidas? Dabar tai pripažinta plačiai, kad tai buvo romų genocidas. Šiuo projektu matomas judėjimas teisinga linkme. Šios bendruomenės kalba apie savo traumines patirtis, bendradarbiauja. Man atrodo, kad labai svarbu, kad romų genocido atmintis tarptautiniu lygmeniu yra siejama su žmogaus teisų klausimais. Todėl šiuo atveju itin svarbu kalbėti apie Holokaustą ir sieti tai su žmogaus teisėmis, nes tai galėtų keisti visuomenės nuostatas, sužadintų žmonių jautrumą romams ir gal bent kažkiek sumažintų atskirtį, kuri yra ne tik tautinė, bet ir socialinė, ir ekonominė. Žinoma, nereikėtų lyginti: viena tauta kentėjo daugiau, kita galbūt mažiau. Yra aišku, kad romai dėl Holokausto nukentėjo daug ir labai. Tas faktas liko primirštas, apie jį nebuvo kalbama. Dėl to būtina atmintį gerinti, ir romų genocidas taip pat turėtų tapti Lietuvos istorijos dalimi.”


FOTO DOVILĖ BUDRYTĖ       © DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Tai diskusijos, vykusios Lietuvos žydų litvakų bendruoemnėje 2020.11.13  ir filmo „Juodasis paukštis. Romų genocido atmintis“ peržiūros metu.

#SkirtingiNeatskirti #CoalitionBuilding #MusuBendruomenes #AtmintisAtsakomybeAteitis