„Auksiniai scenos kryžiai“ išdalyti: triumfavo Ross, Rimeikis ir… opera!

„Auksiniai scenos kryžiai“ išdalyti: triumfavo Ross, Rimeikis ir… opera!

LRT.lt   Ugnė Kačkauskaitė, LRT KLASIKOS laida „Ryto allegro“

„Auksiniai scenos kryžiai“ – svarbiausi ir garbingiausi scenos meno apdovanojimai Lietuvoje, kasmet skiriami geriausiems praėjusio sezono pastatymams, jų autoriams ir atlikėjams. Iškilminga apdovanojimų ceremonija transliuojama iš Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro.

Apdovanojimai kasmet teikiami vis kitame Lietuvos teatre. 2020-ieji Lietuvos operai ir dramai – išskirtiniai, 100-mečio jubiliejiniai metai.

„Pastarojo laiko situacija aštriau priminė, kaip mums visiems svarbu karantinavus kūnus nekarantinuoti sielų“, – sako LRT kultūros turinio redaktorė Agnė Biliūnaitė.

 

Renginio režisierius – Gediminas Šeduikis, muzikos vadovas – Ričardas Šumila, choreografas – Martynas Rimeikis, scenarijaus autorius – Mindaugas Nastaravičius. G. Šeduikis LRT KLASIKOS laidoje teigė, kad „Auksiniai scenos kryžiai“ dažnai pavirsta į tikrą spektaklį. Jis taip pat pasidžiaugė, kad žiūrovai turės galimybę išvysti retai matomus scenos užkulisius, mechaniką, mašineriją.

Renginio vedėjai – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas Rafailas Karpis ir lietuvių teatro bei kino aktorė Nelė Savičenko. Bus apdovanoti 16 šių nominacijų laureatų: „Scenografija“, „Moters vaidmuo“, „Vyro vaidmuo“, „Spektaklis vaikams ir jaunimui“, „Dramaturgija“ , „Metų patirtis“, „Nepagrindinis moters vaidmuo“, „Nepagrindinis vyro vaidmuo“, „Režisūra“, „Choreografija“, „Šokėja“, „Šokėjas“, „Solistė“, „Solistas“, „Muzika spektakliui“, taip pat už novatoriškumą ir drąsą scenoje bus įteikiamas Boriso Dauguviečio auskaras bei dar vienas garbingas apdovanojimas už ilgametį indėlį į scenos meną.

B. Dauguviečio auskaru už jautrius, novatoriškus ir drąsius eksperimentus apdovanotas aktorius Darius Gumauskas.

2019 metų padėkos premija už viso gyvenimo siekimus ir pasiekimus – už ilgametį indėlį į operos meną įteikta Irenai Milkevičiūtei.

skaityti plačiau