Nuotaikinga Europos žydų kultūros diena 2020

Nuotaikinga Europos žydų kultūros diena 2020

2020 rugsėjo 6d. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė smagiai minėjo Europos žydų kultūros dieną. Bendruomenės nariai su pirmininke Faina Kukliansky, Izraelio ambasadoriumi Lietuvoje Yosi Levy, Kultūros paveldo departamento (KPD) prie LR Kultūros ministerijos direktoriumi  Vidmantu Bezaru, su susirinkusiais svečiais linksminosi, dalyvavo hebrajų kalbos pamokoje su Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktore Ruth Reches. Žydų bendruomenė  sukvietė vilniečius ir svečius linksmai praleisti pirmąjį rugsėjo sekmadienį ragauti žydiškų skanėstų gamintų ,,Beigelių krautuvėlėje“, kur žydai dažnai pravirksta, kalbėdami apie savo mamų ir močiučių keptus beigelius.

Bendruomenės ,,Beigelių krautuvėlės” sienas papuošė nuostabūs paveikslai iš Marko Kaplano kolekcijos

             

Susirinkusieji dalyvavo paskaitoje – ,,Žydų sudievinimas ir demonizavimas: antisemitiniai prietarai viešumoje?

,,Prietarai apie žydus neatsiejami nuo antisemitizmo, tačiau jie nėra antisemitizmo priežastis“,  – teigė paskaitą-diskusiją pristatę Eva ir Viktoras Tombakai.

Gerą šventės nuotaiką garantavo klezmeriai- ,,Rakija Klezmer Orkesta“r ir žinoma  Žydų dainų ir šokių ansamblis „Fajerlech“.

,,Jerulita“ pasistengė pravesti įdomią ekskursiją apie žydišką Vilnių, kuris saulėtą dieną dar labiau atsiskleidė savo paveldo grožiu.

Pasak KPD direktoriaus V. Bezaro, žydų paveldas yra svarbus ne tik žydams, tai brangus Lietuvos paveldas, senosios medinės sinagogos miestuose ir miesteliuose su laiku turi būti atstatytos. ,,Žydų įndėlis šalyse, kur jie gyveno yra labai vertingas. Jei jo nebūtų, jau nekalbant apie Lietuvą, – pavyzdžiui, JAV ar Prancūzija, atrodytų kur kas skurdžiau.

Vilniaus Choralinėje sinagogoje rabinas Šolom Ber Krinsky supažindino su jos paslaptimis ir pūtė šofarą (ragą), primindamas, kad artėja 5781 žydų naujieji metai – Roš ha Šana.

Europos žydų paveldo organizacija šių metų temą pavadino „Žydiška kelione“. Kelionės yra didelė žydų istorijos dalis. Nuo tremties iš Izraelio žemės žydai kėlėsi ir gyveno skirtinguose kraštuose ieškodami religinės tolerancijos ir ekonominių galimybių.

Beigelių krautuvėlės vyriausioji kepėja Riva Portnaja mokė norinčius kepti chalas.

Daugiau šventės akimirkų galerijoje.