Vyriausybei kliuvo nuo Amerikos žydų komiteto: ši veidmainystė turi baigtis

Vyriausybei kliuvo nuo Amerikos žydų komiteto: ši veidmainystė turi baigtis

Lrytas.lt  Vytautas Bruveris

Trukt už vadžių ir vėl iš pradžių – Lietuva ir vėl kelia tarptautinės kritikos bangą ant savo galvos dėl šalies santykių su Holokaustu. Šįkart – dėl to, kad į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovybę paskirtas publicistas ir visuomenės veikėjas Vidmantas Valiušaitis.

Į tai aštriai sureagavo ne tik šalies žydų bendruomenė, bet ir įtakinga tarptautinė organizacija – Amerikos žydų komitetas (AŽK), kurio vadovai dėl to netgi pavadino „veidmainiškais“ Lietuvos Vyriausybės veiksmus Lietuvos žydų istorijos bei Holokausto atminties įamžinimo srityje.

Tuo tarpu pats centras tarptautinėje erdvėje įgauna vis tamsesnę reputaciją – politinio ir ideologinio nacionalistinės dešinės bunkerio, o ne autoritetingos ir moksliškai objektyvios institucijos. Pergudravo kitus ar save?

V.Valiušaitis itin aktyviai reiškiasi ne tik pokario rezistencijos įamžinimo srityje, tačiau yra ir ne mažiau, o gal net labiau aktyvus bei kategoriškas ne tik pokario partizanų, bet ir nacių marionetinių struktūrų, Lietuvos aktyvistų fronto (LAF), laikinosios vyriausybės gynėjas nuo bet kokių sąsajų su nacių ideologija, politika bei, žinoma, Holokaustu.

Amerikos žydų komiteto vadovai pavadino „veidmainiškais“ Vyriausybės veiksmus Lietuvos žydų istorijos bei Holokausto atminties įamžinimo srityje. M.Patašiaus nuotr.

Pastaruoju metu jis, žinoma, itin aktyviai gynė nuo bet kokių tokių šešėlių Joną Noreiką – „Generolą Vėtrą“, – kuris buvo ne tik antisovietinis rezistentas, bet ir nacių administracijos Šiaulių apskrities viršininkas, pasirašęs įsakymus dėl žydų getų formavimo bei turto nusavinimo. Po to, kai postą paliko buvusi LGGRTC vadovė Birutė Burauskaitė, užkulisiuose pasklido kalbos, jog į jos vietą numatytas būtent V.Valiušaitis. Jis  turėjo užtarėjų ne tik dešiniosios opozicijos, bet ir valdančiųjų valstiečių gretose, panašu, kad palankiai jį vertino ir aukšti pareigūnai kitose valstybės institucijose, Vyriausybėje.

Tačiau jau tuomet kilo pasipiktinimas tokiais planais, pirmiausia – istorikų bendruomenėje.

skaityti plačiau