Pareiškimas dėl gegužės 9-osios įvykio

Pareiškimas dėl gegužės 9-osios įvykio

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Policijos generalinį komisarą prašydama ištirti 2020 m. gegužės 9 d. Vilniuje baikerių surengtą vadinamąją akciją, kurioje buvo naudojama nacių simbolika ir kiti atributai.

Pasak žiniasklados, apsirengę Vermachto uniformomis, skambant Trečiojo Reicho maršams, baikeriai pravažiavo Vilniaus senamiestį bei apsuko ratą apie Latvių gatvėje esančią Rusijos ambasadą.

“Kaip žinia, Lietuvoje nacistinės ir sovietinės simbolių platinimas ir demonstravimas yra uždraustas įstatymais ir užtraukia atsakomybę. Kartu norime pabrėžti, kad minėti maršai žydams kelia skaudžias asociacijas, nes būtent tokia muzika skambėjo vykdant selekciją į koncentracijos stovyklas Antrojo pasaulinio karo metais”, – sakoma LŽB pareiškime.

Pasak jo, nors šios akcijos dalyviai buvo apsirengę nacių uniformomis, susidaro įspūdis, kad policija nesiėmė jokių veiksmų ir nenutraukė “pasivažinėjimo”.

Bendruomenė gavo pranešimą, kad LŽB narys, pamatęs prie Vilniaus Rotušės motociklus, apie tai pranešė šalia buvusiam policijos ekipažui. Pareigūnai užtikrino, kad baikeriai bus nubausti, bet žurnalistams Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis teigė, jog gegužės 9-ąją visoje Lietuvoje dėl nesantaikos kurstymo sulaikytų asmenų nebuvo.

Todėl LŽB kreipiasi prašydama:

  • Atlikti tarnybinį patikrinimą ir nustatyti pareigūnus, kurie budėjo policijos ekipaže prie Rotušės, bei išsiaiškinti, kodėl baikeriai nebuvo nubausti.
  • Nustatyti asmenis, kurie važinėjo po Vilnių apsirengę nacių uniformas bei garsiai grojo Trečiojo reicho maršus.
  • Paaiškinti, kokias instrukcijas gauna gatvėse patruliuojantys policijos pareigūnai, ar jie yra parengti nustatyti neapykantos nusikaltimus ir galimas antisemitizmo apraiškas.
  • Pranešti, ar gegužės 9-osios incidentas bus aptartas Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro 2020 m. vasario 24 d. sudarytos darbo grupės veiksmingam atsakui į neapykantos nusikaltimus ir neapykantos kalbą Lietuvoje skatinti posėdyje.

 

Tai, kad aprašomas nusižengimas buvo žinomas, įrodo žiniasklaidos skelbta vaizdo medžiaga (nuoroda į ją: https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/pergales-diena-vilniuje-aplink-rusijos-ambasada-vazinejo-i-nacistines-vokietijos-karius-panasus-motociklininkai.d?id=84241879