Pasiruoškime Sederiui

Pasiruoškime Sederiui

Sederis yra Pesacho simbolis.  Daugybė šios nakties papročių suteikia galimybę vėl išgyventi praeities įvykius.

Namuose turi būti balta staltiese užtiestas ir pačiais gražiausiais stalo įrankiais papuoštas stalas, ant kurio – taurės pagal dalyvių skaičių, o centre – ypatinga – „Elijahu taurė“. Uždengtos specialiomis servetėlėmis ant stalo padedamos macos, ant kėdės žmogaus, kuris ves sederį, padedamos pagalvėlės.

Prieš vedantįjį ant stalo padedamas ypatinga lėkštė KEARA kur sudedama viskas, kas reikalinga sederiui. Šalia padedamas dubuo su sūdytu vandeniu ir servetėle, kurioje bus paslepiamas „afikomanas“.

Namų šeimininkė uždega žvakes nuo ugnies, uždegtos dar prieš sutemstant, palaimindama: „Palaimintas Tu, Kūrėjau, mūsų Dieve, pašventinęs mus Savo priedermėmis ir prisakęs mums uždegti šventines žvakes“. Tada pasako „Šeechejanu“, turėdama omenyje, kad šis palaiminimas skirtas taip pat ir visoms priedermėms, kurios yra atliekamos kartą metuose. Namų šeimininkas pasako „Šeechejanu“ Kidušo metu.

Sederio naktį yra atliekamos dvi Toros priedermės: macos valgymas pirmąją Pesacho naktį ir pasakojimas apie išėjimą iš Egipto.

Pasiruoškite Sederiu ir likite namuose!

Hag Pesach Sameach!

Paruošė Dovilė Rūkaitė

Šaltiniai: tora.lt