Karantino metu lietuviai turėtų pasimokyti iš žydų: tai, kas dabar vyksta – dovana visoms šeimoms

Karantino metu lietuviai turėtų pasimokyti iš žydų: tai, kas dabar vyksta – dovana visoms šeimoms

DELFI.lt

Lietuviai labai išsigando išgirdę, kad visa šalis turės laikytis griežto karantino – ne tik teks sėdėti užsidarius namuose, bet ir nedirbs prekybos centrai, užsidarys įvairios pramogų vietos, restoranai. Karantinas daugumai skamba, kaip kažkoks siaubingas dalykas, kurio neįmanoma ištverti. Be reikalo mūsų tautiečiai bijo, kad viskas aplinkui sustos – pažiūrėkime į visą tai iš kitos pusės.

Pavyzdžiui, Izraelyje panašūs į karantiną dalykai vyksta ištisus metus, kiekviena penktadienį, kuomet žydai švenčia šabą. DELFI Kelionių ambasadorius Orijus Gasanovas pasakoja, kaip tai atrodo ir ko iš žydų turėtume pasimokyti.
Tai šabas, kurį žydai švenčia kiekvieną penktadienį. Vos ateina penktadienis, visi žino, kad tuoj tuoj prasidės kažkas panašaus, kaip pas mus per karantiną. Tik dėl to niekas neliūdi, atvirkščiai – tai laukiamiausia savaitės diena, nes šabas yra šventė prasidedanti penktadienio saulėlydžio metu ir pasibaigianti šeštadienio vakarą, kai ima leistis saulė ir danguje pamatomos 3 žvaigždės. Nežinau kaip ten dėl tų žvaigždžių ar jas kas nors tikrai skaičiuoja ir ar tikrai jų ieško, bet jeigu aiškinti paprasčiau, tai šabas trunka lygiai parą, nuo penktadienio vakaro iki šeštadienio vakaro. Jau du kartus man teko jį švęsti su visomis tradicijomis, galiu pasakyti – labai patiko.

Talmude surašyti 39 darbai, kuriuos rabinai draudžia dirbti per šabą. Pavyzdžiui, negalima kurti ugnies, nei maisto gaminimui, nei kitiems tikslams, negalima tvarkytis, negalima keliauti toli iš savo namų, negalima ne tik užvesti automobilio, bet ir vairuoti, minti dviračio, skambinti telefonu, tvarkyti verslo reikalų ir t.t. Įdomu tai, kad atsižvelgiant į vis labiau modernėjantį pasaulį rabinai sugalvoja naujų draudimų, ir šiame sąraše vis ką nors keičia ar koreguoja. Uolūs žydai šią informaciją pastoviai tikrina ir domisi, koks naujas draudimas atsirado.

skaityti plačiau