Nausėda: Lietuvos žydų sunaikinimas Šoa metu yra didžiausias praradimas mano šaliai ir visai Europai

Nausėda: Lietuvos žydų sunaikinimas Šoa metu yra didžiausias praradimas mano šaliai ir visai Europai

LRT.lt

„Noriu išreikšti giliausią pagarbą milijonams Šoa metu nužudytų žydų. Lenkiu galvą, pagerbdamas tų dviejų šimtų tūkstančių, kurie buvo mano tėvynainiai, atminimą. Lietuvos žydų tragedija Šoa yra Lietuvos tragedija“, – Yad Vashem knygoje, skirtoje šių metų pasauliniam Holokausto minėjimui, publikuojamos Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos mintys.

„Neturime galios prikelti nekaltas aukas – vyrus, moteris vaikus. Vargu ar galime palengvinti skausmą tų, kurie prarado savo šeimos narius, savo mylimuosius. Net ir praėjus 75 metams kančios vis dar jaučiamos – jos gyvos. Yra vienintelis dalykas, kurį galime ir privalome padaryti. Tai yra gerbti Šoa aukų atminimą. Galime tai daryti kiekvienas atskirai – uždegti žvakutę ir sukalbėti maldą. Galime įsipareigoti ieškoti istorinės tiesos. Vienintelis būdas susitaikyti su istorija – išsiaiškinti ir garsiai paskelbti tiesą“, – rašoma prezidento žodyje.

Anot prezidento, ilgus metus po Antrojo pasaulinio karo pabaigos Lietuvai buvo draudžiama sakyti tiesą. Net ir pasibaigus sovietinei epochai, žmonėms vis dar buvo sunku kalbėti apie Šoa ir bandyti suprasti, kaip tokia tragedija galėjo įvykti.

„To meto tyla – tikra ar primesta – meta šešėlį ant lietuvių ir žydų santykių. Lemiamas posūkis šiuo atžvilgiu įvyko 1995 m. Tuometis Lietuvos prezidentas apsilankė Izraelyje, kad atsiprašytų už tų lietuvių, kurie kartu su naciais brutaliai žudė, ujo ir žemino žydus, veiksmus. Tiesa, kurią nors ir sunku priimti, buvo pasakyta. Nepriklausoma ir demokratinė Lietuva pripažino savo istorinę atsakomybę žydų bendruomenės atžvilgiu. Prasidėjo darbas su istorine atmintimi. Jis turi būti tęsiamas ir užbaigtas“, – įsitikinęs prezidentas.

Matydamas tiek alyvmedžių pasaulio tautų teisuolių (hebr. Chasidei Umot HaOlam) sode, prezidentas didžiuojasi tais lietuviais, kurie rizikavo gyvybe, kad išgelbėtų savo kaimynus žydus. Taip pat prezidentas G. Nausėda dėkoja Yad Vashemui už Pasaulio tautų teisuolio programą.

„Skausmingos pamokos sunkios mums visiems. Tačiau kuo geriau jas išmoksime, tuo vertesnės jos bus. Lietuvos žydų sunaikinimas Šoa metu yra didžiausias praradimas mano šaliai ir visai Europai. Šią pamoką išmoksime tik ryžtingai kovodami su antisemitizmu, tiek senuoju, tiek ir naujuoju. Tai reiškia ugdydami tolerantišką pilietį atviroje valstybėje. Tai reiškia atstatydami teisybę. Tai reiškia užtikrindami, kad tokia žmonijos tragedija daugiau niekada nebepasikartotų“, – rašoma prezidento žodyje.

Savo kalbą jis užbaigia žodžiais „Daugiau niekada“.

LRT.lt primena, kad antradienį prezidentas paskelbė, kad persigalvojo ir nevyks į Pasaulinį Šoa forumą, kuris vyksta ketvirtadienį. Vietoje savęs atstovauti Lietuvai siunčia Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį. Apie tai, kad nedalyvaus Izraelyje organizuojamame renginyje, pirmasis pranešė Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

Žydų aukas pirmadienį prezidentas pagerbs Lenkijoje, Aušvico–Birkenau mirties stovyklos išvadavimo 75-ųjų metinių minėjimo ceremonijoje.