„Jei norėsi, ir tu tapsi genijum“

„Jei norėsi, ir tu tapsi genijum“

Lietuvos bankas 2020 m. išleidžia monetą, skirtą Vilniaus Gaono (Elijo ben Saliamono Zalmano) 300-osioms gimimo metinėms.
Užrašas „Jei norėsi, ir tu tapsi genijum” lietuvių ir jidiš kalbomis – nuo Vilniaus Gaono laikų litvakų šeimose išplitusi idioma. Žydų motinos, rodydamos į Vilniaus Gaono portretą, kabėjusį beveik kiekvienos litvakų šeimos svetainėje virš stalo, taip skatindavo vaikus siekti užsibrėžtų tikslų – “Vil nor Goen”.

Monetos reversas (grafinis projektas)

ש

Į karūną panaši raidė ש „šyn” hebrajų kalboje pagal Gematriją reiškianti skaičių „300” šioje monetoje žyminti 300 metų Vilniaus Gaono jubiliejų, kartu tai – Auksinė karūna žymiausiam išminčiui iš Vilniaus.
Istorinės Gaono laikų monetose virš valdovo inicialų visada būdavo Karūna.
“šyn” matoma visuose žinomuose Vilniaus Gaono portretuose su tfilin’u ant galvos. Ant tfilin’o ש reiškia, kad, neskaičiuojant Šabo, žydų metuose yra dar 300 dienų maldai.

הגר”א

(HA-GR”A) – tai hebrajiško įvardijimo „Ha Gaon Rabbi Elyahu” akronimas, verčiamas kaip „Gaonas (Genijus) Rabinas Elijas”, taip Vilniaus Gaonas įvardijamas visose šventose knygose. Šventuose žydų raštuose ir antkapiuose akronimai (trumpiniai sudaryti iš pirmųjų išsireiškimo raidžių) yra viena labiausiai paplitusių žydams gerai pažįstamos informacijos perteikimo formų.
Vilniaus Gaonui rodoma pagarba dar labiau sustiprinama tampografinės spaudos būdu auksu paryškinant jo vardo trumpinį הגר”א ir „ ש/šyn/karūną” – 300 metų jubiliejaus paminėjimą.
Monetos apačioje skaičius 300 užrašytas ant simbolinio Toros ritinio.
Monetos dizainą aplinkui juosia užrašai „Vilniaus Gaonas”, „Rabinas Elijas ben Saliamonas Zalmanas” lietuvių ir hebrajų kalbomis.

 

Monetos aversas (grafinis projektas)

Žydų-litvakų ženklas (bendruomenės identiteto simbolis, reiškiantis Lietuvos žydų, kaip piliečių, susitapatinimą su Lietuvos valstybe nuo LDK Gedimino laikų. Žymiausias pasaulyje litvakas – Vilniaus Gaonas).
virš jo – monetos nominalas „10 €”;
žemiau – užrašas „Lietuva”, išleidimo metai „2020”;
grafinio monetos projekto autorių kūrybinės grupės ženklas;
UAB Lietuvos monetų kalyklos logotipas;
Monetos dizainą juosia užrašai „Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metai” lietuvių ir hebrajų kalbomis;
Skaičius „5780” atitinka 2020 metus pagal žydų kalendorių.

Vienos iš monetos versijų 3D vaizdas

Monetos briaunoje užrašas: „Jei norėsi, ir tu tapsi genijum“ lietuvių ir jidiš kalbomis.
Projekto autoriai: Viktorija Sideraitė-Alon, Jūratė Juozėnienė, Albinas Šimanauskas
Nominalas 10 eurų Metalas sidabras Ag 925 Masė (svoris) 23,30 g
Monetos paviršiaus kokybė „proof“
Išleidimo data 2020 m. II ketvirtis Moneta nukaldinta UAB Lietuvos monetų kalykloje.