Europos Komisija reikalauja geresnės žydų institucijų apsaugos

Europos Komisija reikalauja geresnės žydų institucijų apsaugos

Pasak Europos Komisijos  ,,Prieš antisemitizmą” atstovės Katarinos fon Schnurbein,  daugelyje ES šalių reikia užtikrinti didesnį žydų institucijų saugumą.

Gedulas dėl teroristinio išpuolio Halės mieste.

Po išpuolio Vokietijos mieste Halėje Europos Komisija paragino visas ES valstybes nares užtikrinti tinkamą žydų institucijų apsaugą. „Daugelyje šalių reikėtų labiau atkreipti dėmesį ir patobulinti apsaugos priemones ir požiūrį“, – sakė už antisemitizmą atsakinga Komisijos narė Katharina fon Schnurbein interviu „Funke“ žiniasklaidos koncernui spalio 11 d. Pasak fon Schnurbein, kiekviena valstybė yra atsakinga už žydų bendruomenių saugumo užtikrinimą.

„Mes turime išspręsti šią problemą visoje Europoje“, – sakė pareigūnė ir pažymėjo, kad ES valstybės narės taip pat turi dalyvauti finansuojant sinagogų saugumo priemones.

Žydų saugumas ES  2018 m.

2018 m. pabaigoje ES valstybės narės įsipareigojo užtikrinti žydų institucijų saugumą. Dabar, pažymėjo fon Schnurbein, būtina siekti šio tikslo iki 2020 m. pabaigos, parengti kovos su antisemitizmu strategiją kiekvienoje ES valstybėje. Tai turėtų apimti ir saugumo koncepciją bei  mokytojų rengimą žydų gyvenimui skirtų dalykų mokymams. Europos Sąjungos pagrindinių teisių agentūros (AOP) duomenimis, 38 procentai žydų, gyvenančių Europoje per pastaruosius penkerius metus, svarstė būtinybę išvykti iš ES saugumo sumetimais.

Halės sinagogos išpuolis Saksonijos-Anhalto federalinės žemės Halės mieste trečiadienį, spalio 9 d., kai neonacis sinagogoje nušovė du žmones šalia sinagogos

Pranešimai apie šaudymą policiją pasiekė netrukus po vidurdienio. Pirmiausia vyras, kuris vėliau buvo identifikuotas kaip 27 metų vokietis Stephanas B., bandė patekti į sinagogą, kur tuo metu žydų šventės – Yom Kippur – proga buvo apie 70–80 žmonių. Anot Halės miesto žydų bendruomenės pirmininko Makso Privorozkio, jis per stebėjimo kamerą pamatė užpuoliką, kuris ne kartą šaudė į sinagogos duris ir metė kelis Molotovo kokteilius, granatas ar petardas. Tačiau durys buvo užrakintos ir jis negalėjo įeiti. Po to nusikaltėlis gatvėje šaudė į atsitiktinę praeivę, o vėliau į netoliese esantį  vyrą kebabinėje ir po to dingo su automobiliu. Po kurio laiko buvo pranešta apie šaudymą Landsberg mieste, esančiame už 15 kilometrų į rytus nuo Halės. Ten nusikaltėlis pavogė automobilį, šovė į vieną praeivę, po to į vyrą, kurie buvo nugabenti į ligoninę. Stefano B. automobilyje po sulaikymo, be savadarbių ginklų, buvo rasti keturi kilogramai sprogmenų.