Kalvarijoje prisiminta žydų bendruomenė

Kalvarijoje prisiminta žydų bendruomenė

Tarpukariu didesnę Kalvarijos gyventojų dalį sudarė žydai. Tuos laikus mena senamiesčio architektūra, unikalus sinagogų kompleksas (žieminė ir vasarinė sinagogos, Talmudo mokykla) ir vienintelis gyvas likęs šios tautos atstovas Moiše Segalis. Lydimi pavasarinio žydėjimo skirtingų skaitovų balsais keturis šeštadienius iš eilės skleidžiasi Icchoko Mero romano ,,Lygiosios trunka akimirką” puslapiai Kalvarijos sinagogos kaiminystėje ar jos kieme. Finaliniam skaitymui priskirtame renginyje vykusiame gegužės 24 d. dalyvavo Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės vykdantysis direktorius Renaldas Vaisbrodas.

Moksleiviai ir Kalvarijos choro “Sonantem“ solistai skaitė kūrinį apie Vilniaus geto gyvenimą; apie gyvenimą, kuris galutinai nulemtas gali būti vieno figūrėlės pastūmimo.

Jaunimo iniciatyva sudarė galimybę ir pakvietė vietos bendruomenę į netiesioginį susitikimą su kadaise Kalvarijoje gyvenusiųjų artimaisiais, mūsų visų protėviais ir kaimynais.

Renginys buvo papuoštas choro ,,Sonantem” atliekamomis giesmėmis hebrajų kalba.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė nuoširdžiai dėkojo visiems renginio iniciatoriams ir dalyviams, o ypatingai asociacijos ,,Skambėjimas” pirmininkei Ausmai Sakalauskaitei ir choro ,,Sonantem” solistei Teresei Pučinskaitei.