E. Levits – naujasis Latvijos prezidentas

E. Levits – naujasis Latvijos prezidentas

Egilas Levits (63m.) ir jo tėvai, Latvijos žydų kilmės patriotai, 1972 m. buvo išsiųsti iš Sovietų Sąjungos, nes KGB juos laikė grėsme komunistiniam režimui. Jo tėvas Jonas buvo žydas. Šeima apsigyveno Vokietijoje, kur Levits įgijo teisės ir politologijos laipsnius prieš grįždamas į Latviją  ir įžengdamas į politiką. Sovietinės okupacijos pabaigoje Levits padėjo parašyti šalies 1990 m. Nepriklausomybės deklaraciją. Vėliau jis buvo parlamento narys, teisingumo ministras ir ambasadorius Šveicarijoje, Vengrijoje, Vokietijoje ir Austrijoje.1995 m. jis buvo paskirtas į Europos Žmogaus Teisių Teismą.2004 dirbo Europos Sąjungos Teisingumo teisme Liuksemburge.Europos Sąjungos Teisingumo Teismo teisėją E. Levitą Latvijos prezidentu išvakarėse išrinko šalies parlamentas. Jo kandidatūrą buvo iškėlusi valdančioji koalicija.

E. Levits prieš balsavimą sakė: „Visą savo laisvalaikį Latvijoje praleidau su savo šeima, toli nuo Europos Teisingumo Teismo Liuksemburge.“ Jis kalbėjo „Latvijas Radio1“: „Man patinka vaikščioti pėsčiomis, susitikti su įprastais žmonėmis. Tokiu būdu aš tikrai pažinsiu Latviją giliau ir labiau asmeniškai nei daugelis Rygoje gyvenančių politikų”.

E. Levit’s genealogija. Labai daug Levitų Latvijoje (Rygoje) iš Panevėžio ir Pabradės.

Naujasis Latvijos Prezidentas Egilas Levitas (kurio šaknys, tikėtina – tolimos litvakiškos), yra sakęs, jog Latvija turėtų sekti Lietuvos pavyzdžiu žydų kultūros ir istorijos rėmimo klausimais.

Sveikiname Lietuvą ir Latviją, išsirinkus savo šalių Prezidentus ir didžiuojamės Baltijos šalių ir jų žydų bendruomenių bendryste bei po dviejų išgyventų okupacinių režimų per beveik 30 Nepriklausomybės metų padaryta milžiniška pažanga – tikru baltiškuoju stebuklu.

Nuotraukoje – būsimasis Latvijos Prezidentas vaikystėje su mama. Nuotrauka ir informacija – Delfi.lv ir  “The Times of Israel”.