Panevėžys švenčia Chanuką

Panevėžys švenčia Chanuką

Sekmadienio vakarą Panevėžyje žydų bendruomenė šventė pirmą Chanukos dieną.  Nepriklausomybės aikštėje susirinko Panevėžio žydų bendruomenės nariai, svečiai ir miesto valdžios atstovai. Pagal žydų tradicijas šventė prasidėjo tradicinėmis žydų dainomis ir šokiais.

Kartu su Panevėžio žydų bendruomene švęsti Chanukos atvyko rabinas Sholom B. Krinsky su savo vaikais.  Tai šeimos šventė, todėl buvo malonu matyti šaltą žiemos vakarą aikštėje susirinkusius žmones, su gera nuotaika, šokančius ir dainuojančius. Atmosfera iš tiesų, buvo puiki, ją sukūrė rabinas Sholom B. Krinsky.

Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas G. Kofman dienraščio „Sekundė“ korespondentei paaiškino, šventės, kuri susijusi su žydų tauta prasmę ir pabrėžė, kad ši šventė populiari visame pasaulyje, kur tik gyvena žydai. Ją švenčia ir kitų tautybių žmonės – tie, kurie yra tolerantiški ir gerbia žydų tradicijas.

Pirmą Chanukijos žvakę uždegė miesto tarybos narys Alfonsas Petrauskas, Rabinas Š. Ber Krinsky sukalbėjo šventines maldas ir pabrėžė, kad Chanukijos šviesa ir šiluma turi prasiskverbti į kiekvieno mūsų širdį, į kiekvieną šeimą ir į kiekvienus namus. „Šiandien gyvename neramiu laikotarpiu – kada pasaulyje tvyro daug negatyvo, todėl mes, visos planetos gyventojai turime susigrumti su tamsiosiomis jėgomis, kad pasaulį padarytume šviesesnį, kad jame būtų malonu ir gera gyventi“, – kalbėjo Š. Ber Krinsky.

Vėliau šventė persikėlė į Panevėžio žydų bendruomenės patalpas. Bendruomenės nariai ir svečiai vaišinosi latkėmis (bulviniai blynai), spurgomis, šoko ir dainavo tradicines žydų dainas.

Skaitykite daugiau: https://naujienos.alfa.lt/leidinys/sekunde/panevezio-zydai-svencia-chanuka/

  • Chanuka_rabinas-Ber-Krinskis_menora
  • Chanuka_rabinas-Ber-Krinskis_menora_M.-GARUCKO-nuotr-21[1]
  • Chanuka_rabinas-Ber-Krinskis_menora_M.-GARUCKO-nuotr-18[1]
  • Chanuka_rabinas-Ber-Krinskis_menora_M.-GARUCKO-nuotr-17[1]
  • Chanuka_rabinas-Ber-Krinskis_menora_M.-GARUCKO-nuotr-10[1]
  • Chanuka_rabinas-Ber-Krinskis_menora5[1]
  • Panevežys CHANUKA1