Nauja idėja Holakausto istorijai pažinti

Nauja idėja Holakausto istorijai pažinti

Antroji viktorina, skirta Lietuvos žydų genocido dienos paminėjimui vyko Panevėžio žydų bendruomenės patalpose. Visa renginio idėjos esmė – sukurti atmosferą, kuri sudomintų ir skatintų pažinti Holokausto istoriją  visus Panevėžio gimnazijų ir mokyklų moksleivius. Atrinktos 4 gimnazijos ir 1 mokykla. Renginyje dalyvavo Panevėžio miesto gimnazijų ir mokyklų moksleiviai  kartu su mokytojais: Panevėžio Juozo Miltinio gimnazija, Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazija, Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazija, Panevėžio „Saulėtekio“ progimnazija ir Panevėžio Margaritos Rimkevičaitės paslaugų ir verslo mokykla. Šių švietimo įstaigų  mokytojai suteikia galimybę savo mokiniams kūribingai nagrinėti Holoakausto istoriją:  rašyti referatus, kurti kompozicijas ir spektaklius, dokumentinius filmus, publikacijas ir netgi leisti brošiūras apie atskirų žydų šeimų istorijas, kurie pergyveno Holokaustą. Jie visi turi tolerancijos centrus, o jų vadovai buvo stažuotėje Izraelyje, Jad Vašemo muziejuje.

Žiūri, vertinusi moksleivių žinias apie Holokaustą, buvo mokytojai, kurie pristatė savo komandas ir vertino moksleivių patirtį bei pasirodymus. Pirmajame viktorinos etape buvo užduotii 20 klausimų. Mokiniai parodė geras istorijos žinias bei susidomėjimą žydų tautos istorija, tragišku žydų likimu. Kiekvieną atsakymą į užduotus klausimus papildė kitų mokyklų moksleiviai.Toks mokinių susidomėjimas rodo, kad Panevėžio mokyklose jie mokomi tolerancijos, istorijos, kultūros. Mokytojų dėka auga protinga ir tolerantiška jaunoji karta.

Sekanti viktorinos užduotis – istorijos Holokausto tema pristatymas. Visų gimnazijų moksleiviai su dideliu užsidegimu ir entuziazmu  rodė paruoštus pristatymus ir visi be išimties pareiškė, kad Holokaustas – tai nusikaltimas žmonijai ir visai civilizacijai.

Po puikių ir kūrybingų mokyklų prisistatymų vyko geriausio plakato, kurio tema Holokaustas, pristatymas. Šiai užduočiai buvo skirta 30 min. Vaikų darbuose atsispindėjo skausmas ir kančia, kuriuos išgyveno žydų tauta, ir viltį, kad tokia tragedija daugiau niekada nepasikartos.

Po visų užduočių vyko viktorinos rezultatų aptarimas. Žiūri suskaičiavo balus ir paskelbė rezultatus. Kiekviena gimnazija buvo apdovanota specialiais prizais ir taurėmis, padėkos raštais, atminimo dovanėlėmis už pristatytas žinias, iniciatyvumą, kūrybiškumą, toleranciją, drąsą, meną. Po renginio vaikai neskubėjo skirstytis, vaišinosi sumuštiniais, saldėsiais, sultimis, diskutavo tarpusavyje, dalinosi įspūdžiais, bendravo su Panevėžio žydų bendruomenės pirmininku Gennady Kofman ir kitais bendruomenės nariais.

Pagrindidniai rėmėjai: Geros valios fondas, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė.

    

  • Konkurs9
  • Konkurs1
  • Konkurs2
  • Konkurs3
  • Konkurs4
  • Komnkurs5
  • Konkurs5
  • Konkurs6
  • Konkurs7
  • Konkurs8