Istorinė atmintis muzikoje: Šv. Kotrynos bažnyčioje suskambės žydiški motyvai

Iki pat XX a. vidurio žydų kultūra buvo neatsiejama Lietuvos tapatybės dalis. Minint Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, rugsėjo 26 d. (antradienį) 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje vyksiantis koncertas „Žydiški motyvai atminties labirinte“ pristatys dviejų žydų kilmės austrų kompozitorių Alexanderio von Zemlinsky ir Ericho Zeislo kūrinius bei lietuvių kompozitoriaus Jono Jurkūno naujo kūrinio premjerą.

Mūsų valstybės – lygiai kaip ir daugelio kitų pasaulio šalių – istorijoje ir kultūroje raiškias žymes paliko daugybė žydų asmenybių. Daugybė talentingų mokslininkų ir menininkų buvo (ar yra) šios tautos atstovai, todėl žydų tragedija – XX a. Holokaustas – kartu yra viso pasaulio tragedija, per kurią pasaulis neteko didžiulio turto – didžiulės dalies žmogiškosios kūrybinės ir protinės jėgos. Išgyvenusiems ar suspėjusiems pabėgti taip pat teko sudėtinga dalia – gyvenimas svetimoje šalyje, dažnai – neturint nei šeimos, nei artimų draugų. Toks likimas ištiko ir austrų kompozitorius A. von Zemlinsky ir E. Zeislą. A. von Zemlinsky (1871–1942) gimė Vienoje ir ten gyveno iki pat 1933 m., kuomet buvo priverstas išvykti iš Vienos, o 1938 m. visai palikti Europą. Emigravęs į JAV dirbo muzikos mokytoju, tačiau svečioje šalyje nesulaukė šlovės kaip kompozitorius. Koncerte skambėsianti „23 Psalmė” chorui ir orkestrui, sukomponuota dar jam gyvenant Vienoje, ir liudijanti jam visada svarbias buvusias žydiškas šaknis – kūrinio tekstu pasirinkta Dovydo psalmė.   

Emigraciją į JAV skaudžiai išgyveno ir E. Zeislas, iki 1938 m. daręs sėkmingą karjerą Vienoje. Išvykęs kompozitorius dirbo Holivude ir pragyveno rašydamas muziką kino filmams, taip pat aranžuodamas muziką, tačiau šie darbai jo netenkino. Koncerte skambėsiantis E. Zeislo kūrinys „Requiem ebraico“  (premjera Lietuvoje) chorui, orkestrui, sopranui, mecosopranui ir baritonui parašytas kompozitoriui sužinojus, jog koncentracijos stovykloje nužudytas jo tėvas, ir dedikuotas tėvo ir kitų Europos žydų aukų tragedijos atminimui. Tačiau kūrinio tekstu kūrėjas pasirinko 92 Psalmę, kuri ne skleidžia liūdesį, o šlovina ir kelia dvasią: kompozitorius tai padarė sekdamas senąja žydų tradicija,- giliausio skausmo valandą aukštinti Dievą.

Dar vienas Šv. Kotrynos bažnyčioje skambėsiantis kūrinys – tai vilniečio pamąstymas apie miesto tapatybę, kurios dalis prarasta netekus gausybės jo gyventojų. J. Jurkūno „A vogn shikh“ (liet. „Vežimas, pilnas batų”) (premjera) chorui ir orkestrui sukurtas pagal Vilniuje gyvenusio žydų poeto Abramo Suckeverio to paties pavadinimo eilėraštį. Kompozitorius pasakoja: „Bandau įsivaizduoti A. Suckeverio eilėraščio vyksmą per asmeninę – penktos kartos vilniečio – prizmę. Štai stoviu apgaubtas senosios Vilniaus miesto atmosferos, bejėgiškai regiu šį tolstantį vežimą prikrautą batų, girdžiu kiekvieno jų sekamą istoriją kaip atskirą muzikinį balsą. Ilgainiui mane pasiveja bendra šių balsų melodija, bylojanti,  jog šis vežimas išveža ne tik atskirų žmonių gyvenimus, bet ir didelę dalį mano miesto savasties.”

Rugsėjo 26 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje kūrinius kartu su Vilniaus miesto savivaldybės choru „Jauna muzika“ ir Šv. Kristoforo kameriniu orkestru atliks solistai Tamar Nugis (baritonas, Estija), Anne Derouard (sopranas, Prancūzija), Magali Palies (mecosopranas, Prancūzija) ir aktorius Vytautas Anužis, diriguos svečias iš Prancūzijos Amaury du Closel. A. du Closeliui rūpi įamžinti per Holokaustą nukentėjusių ar žuvusių kompozitorių atminimą: 2005 m. jis išleido knygą apie Europos kompozitorius, kuriuos 1933–1945 m. naciai nužudė ar ištrėmė (už ją pelnyta Kritikų premija už geriausią muzikinę esė). Dabar dirigentas yra „Nutildytų balsų“ festivalio Strasbūre, skirto Trečiojo reicho persekiotiems kompozitoriams, meno vadovas, taip pat – nuolatinis Tirgu-Murešo (Rumunija) filharmonijos orkestro dirigentas, „Opéra Nomade“ muzikos vadovas, vokalo ir dirigavimo dėstytojas.

Koncerto rengėjai: VšĮ ,,Pax et Bonum“ bei Vilniaus miesto savivaldybės  choras ,,Jauna muzika“, partneris –  nepelno organizacija „Forum Voix Etouffees“ (Prancūzija).

Įėjimas į renginį nemokamas.

 

  • Amaury du Closel
  • Jonas Jurkūnas
  • Vytautas Anužis
  • choras_jauna_muzika_tomo_lukšio_nuotr (1)