Holokausto siaubai  – vaikams pritaikytame filmuke

Su daugeliu svarbių, bet baisių istorijos įvykių, mūsų vaikai susipažįsta ir juos aptaria ugdymo įstaigose. Nors daugelis mūsų žino apie Holokausto siaubus, bet ar kas nors gali išties suvokti, kaip koncentracijos stovykloje turėjo jaustis vaikas? Tai – emociškai labai sudėtingas turinys, tačiau Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi kompanija „Fettle Animation“, kurianti edukacinius filmus vaikams, ėmėsi šio iššūkio.

„Holokausto vaikai“ – tai daug prestižiškiausių apdovanojimų susižėręs animacinis serialas (šeši trumpi filmukai) vaikams apie Holokaustą. Tai – piešta dokumentika, padedanti vaikams suvokti skausmingą istorijos tarpsnį.

Pasakoja Kath Shackleton ir Zane Whittingham, serialo kūrėjai: „Holokausto vaikai“ atspindi pasakojimus šešių realių žmonių, kurie vaiksytėje patyrė nacių režimo persekiojimą – buvo arba atsidūrę koncentracijos stovykloje, arba atskirti nuo tėvų, išsiųsti į užsienį, patyrę naktinius progromo baisumus. Sumanėme tuos pasakojimus animuoti“. Penkiametė Ruta su šeima bėgo iš nacių užimtos Prahos ir Angliją pasiekė tuo metu, kai buvo paskelbtas karas. O Trudė čia buvo atgabenta vaikų transportu „Kindertransport“, ir turėjo adaptuotis viena pati. Arekas išgyvena neįtikėtinomis sąlygomis Aušvice, o šešerių Suzana, atplėšta nuo tėvų nacių užimtame Paryžiuje, yra slepiama kaime ir verčiama dirbti ūkio darbus…

Nors iš pirmo žvilgsnio nepagalvotume, tačiau Kath tiki, jog animacija – idealus būdas perteikti vaikams skaudžius istorinius faktus. „Mes kalbinome žmones, kuriems po aštuoniasdešimt, devyniasdešimt metų. Tačiau ekrane išvydę kalbant senolius, daugelis vaikų ar jaunimo turbūt iškart išjungtų, pamanę, kad tai skirta ne jiems. O štai įkūnijus tuos žmones į animuotus herojus-vaikus ir pasakojimą perkėlus į jų lūpas, mažiesiems lengviau įsivaizduoti situaciją ir pajausti save joje. Taip kažkieno patirtis nemiršta, o keliauja per istoriją toliau“.

„Animacija – tai ne vien kvaili juokeliai ir „Simpsonai“. Animacija turi kur kas daugiau galimybių! Procesą įsivaizduoju kaip didelį greitpuodį – daugybė žmonių sumeta čia savo idėjas ir tuomet viskas verdama, kol suverdama iki koncentruočiausios įmanomos esencijos ir virsta tarsi supresuoto sultinio kubeliu. Kai rezultatą pamato publika, kubelis ištirpsta jų vaizduotėje ir išsiskleidžia į kažką labai kvapnaus ir vertingo“, – pasakoja kūrėja.

Įtraukiančiuose filmukuose kūrėjams pavyko susieti tikrus faktus ir abstrakčias emocijas, leido iš arčiau pažvelgti į Holokaustą, tad šiandien turime veiksmingą pagalbinį įrankį, padedantį paaiškinti vaikams šią tragediją ir jos traumuojančias pasekmes.

#AtmintisAtsakomybeAteitis

>>Nuoroda į treilerį