Užsienio reikalų viceministras Šiauliuose ir Molėtuose pagerbia Holokausto Lietuvoje aukas

Užsienio reikalų viceministras Šiauliuose ir Molėtuose pagerbia Holokausto Lietuvoje aukas

Užsienio reikalų viceministras Mantvydas Bekešius rugpjūčio 29 dieną dalyvauja atminimo renginiuose Šiauliuose ir gyvųjų marše Molėtuose, skirtuose prisiminti Lietuvos žydų žudynes, prasidėjusias prieš 75-erius metus nacistinės Vokietijos kariuomenei įžengus į Lietuvą.

Viceministras Šiauliuose dalyvavo garsaus vokiečių menininko Gunterio Demnigo sukurtų „Atminimo akmenų“ atidengimo ceremonijoje. „Atminimo akmenys“ – nedidelės plytelės gatvės grindinyje, montuojamos šalia Holokausto aukų namų arba vietų, kuriose šie žmonės dirbo, mokėsi.

„Sovietinė santvarka dažnai nutylėjo istoriją, tačiau jau ketvirtį amžiaus gyvename nepriklausomoje Lietuvoje ir privalome žinoti apie savo praeitį. Svarbu nuolatos šviesti jaunimą, mokytis istorijos, priminti apie mūsų bendrapiliečių, žydų, žiaurų likimą. Linkiu, kad tokie „Atminimo akmenys“ atkeliautų ir į kitus miestus bei miestelius. Bendruomenės negali pamiršti šio nusikaltimo, kad jis ateityje niekada nepasikartotų“, – sakė M. Bekešius.

Plytelės Šiauliuose skiriamos buvusiam ilgamečiam Šiaulių viceburmistrui Samueliui Petuchauskui, nužudytam Paneriuose, ir gydytojui Urijui Rozovskiui, kuris Šiaulių gete, vykdant vaikų akciją, kartu su savo mažaisiais pacientais savanoriškai išvyko į Aušvicą.

skaityti plačiau