Laiškas dėl Holokausto aukų išniekinimo

Laiškas dėl Holokausto aukų išniekinimo

Vilniaus apskrities VPK

Gerbiamas Komisare,

kreipiuosi į Jus dėl Naujanerių Holokausto aukų atminimo paminko išniekinimo.

2016 m. gegužės 22 d. dar kartą aplankę Naujanerių Holokausto aukų atminimo paminklą įsitikinome ir pranešame, kad Naujanerių holokausto aukų atminimo betoninis paminklas:

(1) smarkiai apdaužytas

(2) paverstas neapykantos ir smurto sklaidos priemone.

Paminklinėje lentoje akmenyje įrašyta nacių ženklai: užrašas „Juden raus“ tarp svastikos ir runų „S“- Deutsches Jugendvolk ženklo.

Užrašas gerai matomas ir lengvai skaitomas – raidės apie 10 cm dydžio. Užrašas šis padarytas buvo greičiausiai vos tik įmūrijus paminklinę lentą, įspaustas betone, todėl ilgai išliekantis.

Naujanerių Holokausto aukų atminimo paminklo griovėjai ir nacių simbolikos su neapykantą kurstančiu užrašu paminklinėje lentoje užrašytojai įvertintini viešosios tvarko palaikymo įstatymų požiūriu bent jau pagal keturis punktus:

  1. Valstybinio turto naikinimas – valstybės lėšomis įrengtas monumentas smarkiai apdaužytas, o piktavalis įrašas įrašytas paminklinėje atminimo lentoje.
  2. Kapinių išniekinimas – pagarbos monumentu pasinaudota kaip priemone nuolat tyčiotis iš žydų. Šios kapinės visų pirma yra nužudytų žydų kapinės.
  3. Neapykantos ir smurto viešoje erdvėje kurstymas – „Juden raus“ yra nacių šūkis kurstyti neapykantai ir smurtui prieš žydus.
  4. Nacių simbolikos naudojimas viešoje vietoje – įrašas „Juden raus“ yra nacių šūkis, patalpintas tarp nacių ženklo svastikos ir nacių jaunimo organizacijos (Deutsches Jugendvolk) ženklo – runų „S“. Rašau Jums, nes mano įsitikinimu šį piktavalį užrašą išniekinti kapines ir Holokausto aukų atminimą dabar reikia užfiksuoti bent jau kaip įvykį, kol kompetentingi institucijų darbuotojai įvertins šį atvejį ir nuspręs dėl tolesnio tyrimo nustatyti nuostolius ir surasti užrašo užrašytojus.

Pagarbiai

Julius Norvila,