Briuselio rabinas sako, kad Belgija nesugeba tvarkytis su teroro grėsmėmis

Rabinas Menachem Hadadas, kalbėdamas Izraelio radijui, pabrėžė, kad Belgijai trūksta pajėgumų kovai su terorizmu, kai tuo tarpu kitos Vakarų Europos šalys grumiasi su jų šalyse augančiu džihadizmu, kokį matėme antradienio rytą ekranuose.

Netikėtas teroristų atsiradimas oro uoste rodo, kad Belgija nesugeba tvarkytis su teroro grėsmėmis, – kalbėjo žinomas Briuselio rabinas.  Jo nuomone, Belgijos valdžios institucijos “neturi supratimo apie saugumo klausimus.” Rabinas Menachem Hadadas,  Briuselio Shomrei Hadas stačiatikių bendruomenės vadovas išsakė nemažai pastabų interviu Izraelio armijos radijui apie susidariusią padėtį. Rabinas susirūpinęs, kad Belgijai trūksta kovos su terorizmu pajėgumų. Antradienį, nuo kelių sprogimų Briuselyje žuvo 32 žmonės ir daugiau kaip 300 sužeistų. Hadadas sakė, kad kariai, kurie buvo pasiųsti saugoti sinagogą ir miesto Chabado bendruomenės namus po keturių žydų nužudymo Briuselio žydų muziejuje 2014 m, jam pasakė, kad daug mėnesių, jie saugojo teritoriją be šautuvų ir kulkų. “Tai buvo tik šou. Tai nėra normalu”- sakė jis.

Hadadas metė priekaištus, įvertinęs ataskaitas apie neveiklumą, kurį demonstruoja Belgijos valdžios institucijos saugumo klausimais. Tuo labiau, kad Belgija gavo perspėjimą iš Turkijos apie vieną iš antradienio išpuolių kaltininkų. Belgijos vidaus reikalų ir teisingumo ministrams ketvirtadienį pasiūlyta atsistatydinti. Belgijos kovos su terorizmu gebėjimus riboja konstitucinis draudimas dėl etninių aplinkybių ir kitų įstatymų, įskaitant draudimą kratų namuose nuo 11 val. vakaro iki 5 val. ryto.

Po išpuolių, Izraelio žvalgybos ministras, Izraelis Katzas Knesete kalbėjo: “Jei belgai toliau valgys šokoladą ir mėgausis gyvenimu, įsivaizduodami esą dideliais demokratais ir liberalais, nepastebinčiais, kad kai kurie musulmonai šalia planuoja teroro išpuolius, jie nesugebės kovoti ir jų nugalėti”. Ši ministro pastaba buvo plačiai kritikuojama Belgijos žiniasklaidoje kaip nediplomatiška ir nejautri.