Lietuvos žydai, kūrę valstybę  nuo 1918 m. Ištrauka iš knygos ,,Pažadėtoji žemė – Lietuva“, knygos sudarytojas Vilius Kavaliauskas.

Lietuvos žydai, kūrę valstybę nuo 1918 m. Ištrauka iš knygos ,,Pažadėtoji žemė – Lietuva“, knygos sudarytojas Vilius Kavaliauskas.

Nuotraukoje: rinkimų plakatas. Balsuokite už sąrašą Nr.13 – Žydų sąrašą. Aut.-H.J. Levinsonas. 1922 m. Nacionalinis M.K. Čiurlionio dailės muziejus

Atstatačius nepriklausomą, demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę 1918 vasario 16, vienas iš ryškiausių įvykių Lietuvos žydų istorijoje buvo 1919 metais Nepriklausomos valstybės įkurta Žydų reikalų institucija, iš esmės atlikusi ministerijos funkcijas. Ministru be portfelio tapo dr. Maksas Soloveičikas.

Nuo 1918 iki 1926 metų Lietuvos žydų dalis sėkmingai įsitraukė į šalies valdymo struktūras, aktyviai dalyvavo rinkimuose į savivaldybes, Lietuvos Respublikos Seimą. 1918 iki 1924 metų Lietuvos Ministrų kabinete dirbo nemažai žydų: ministrais be portfelio žydų reikalams Jokūbas Vygodskis, Maksas Soloveičikas, Bernardas Fridmanas (panevėžietis, 1925m. buvo Panevėžio apygardos teismo narys), Simonas Rozenbaumas.

Savo erudicija ir išsilavinimu išsiskyrė filosofas daktaras Maksas Soloveičikas (1883-1957). Jis mokėsi Petrapilyje, Vokietijoje, Šveicarijoje. Buvo aktyvus sionistų organizacijos veikėjas, žydų spaudos bendradarbis. Su kolegomis ministrais kalbėjęs rusiškai. 1921m. buvo išrinktas į Pasaulio sionistų vykdomosios valdžios organizaciją su būstine Londone.

Žydų bendruomenių siekimą paversti ministeriją politine institucija Ministrų kabinetas toleravo, kol buvo sprendžiamas Vilniaus klausimas. 1924 metais atėjus į valdžią krikdemams, minisiterijos kreditavimas buvo nutrauktas ir ministerija nustojo egzistavusi.