Didžiausias Japonijos dienraštis “Japan Times” mini Lietuvos žydų bendruomenę

Didžiausias Japonijos dienraštis “Japan Times” mini Lietuvos žydų bendruomenę

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky 2015 m. lapkričio viduryje lankėsi Tokijuje, Japonijoje, kur dalyvavo Lietuvos Ambasados renginyje, skirtame paminėti legendinį diplomatą Čijunę Sugiharą.

Jo metu gausiai susirinkusiai japonų publikai buvo pristatytas Pasaulio Tautų Teisuolio, savo humanitarinę misiją vykdžiusio Kaune, paveldas Lietuvoje, aptartos tolesnės Č. Sugiharos įamžinimo galimybės ir bendradarbiavimas. Taip pat japonų auditorijai buvo pritatyta Lietuvos žydų bendruomenė, daugeliui japonų nepažįstamas, tačiau didelį įspūdį palikęs, litvakų kultūrinis-intelektualinis paveldas bei skaudžios Holokausto netektys. Renginys sulaukė didelio susidomėjimo, jame dalyvavo ir Japonijoje gyvenantys ir dirbantys žydai. Prieš renginį LŽB Pirmininkė davė interviu vienam didžiausių Japonijos laikraščių Asahi Shimbun – žurnalistus ypač domino Pirmininkės šeimos istorija, jos Holokausto išgyvenimai bei  susidarytas įspūdis apie Japoniją.

Taip pat Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė turėjo galimybę paviešėti Tokijo sinagogoje, susipažinti su Japonijos žydų bendruomene, kuriai vadovauja tolimų litvakiškų šaknų turintis pirmininkas Phillip Rosenfeld. Nedidelė, tačiau aktyvi Japonijos žydų bendruomenė turi apie 1000 narių. Dauguma jų – Pietų Afrikos žydai.

Lietuvos žydų bendruomenė vertina Japonijoje užmegztus kontaktus, kurie, tikimąsi, padės puoselėti Č. Sugiharos atminimą Lietuvoje ir Pasaulyje, įtraukiant Č. Sugiharos visas į UNESCO paveldo registrą, stiprins kultūrinius-socialinius ryšius tarp diasporos žydų.

Nuoroda į Japan Times: http://www.japantimes.co.jp/multimedia/2015/11/27/images/times-gallery/november-28-2015/#.VmMROVgrLIW