JAV Atstovų rūmų rezoliucija ragina Europos valstybių vyriausybes užtikrinti žydų bendruomenių saugumą

JAV Atstovų rūmų rezoliucija ragina Europos valstybių vyriausybes užtikrinti žydų bendruomenių saugumą

  JAV Atstovų rūmai vienbalsiai priėmė rezoliuciją, raginančią JAV administraciją paskatinti Europos valstybių vyriausybes imtis veiksmų, kurie užtikrintų žydų bendruomenės saugumą jų šalyse.

   Rezoliuciją pristatė respublikonas Chrisas Smithas, ji buvo priimta vienbalsiai. Ch.Smithas vadovauja Helsinkio komisijai, kuri yra viena iš Kongreso institucijų,  kontroliuojančių, kaip laikomasi žmogaus teisių kitose valstybėse.

Rezoliucija, kurią  palaikė 89 rėmėjai, ragina JAV administraciją skatinti Europos vyriausybes, teisėsaugos institucijas ir tarptautines organizacijas oficialiai bendradarbiauti su žydų bendruomenių grupėmis, stiprinti krizių prevenciją, būti pasiruošusiems atsakyti į antisemitinius išpuolius.

Kai kuriose Europos šalyse nuo 2013 m. smurtinių antisemitinių išpuolių skaičius išaugo nuo 100 iki 400 procentų,- teigiama Ch.Smitho pareiškime.”Žmogžudystės Paryžiuje, Kopenhagoje ir kitur mums priminė, kad yra ir tokių, kuriuos motyvuoja antisemitizmas ir jie pasiryžę žudyti.”

Tarp JAV žydų bendruomenių, patvirtinusių rezoliuciją, yra Didžiųjų Amerikos žydų organizacijų Pirmininkų Konferencija, Šiaurės Amerikos žydų federacijų konferencijos, Amerikos žydų komitetas, Lyga prieš šmeižtą, Stačiatikių sąjunga, Saugios bendruomenės tinklas ir Simono Wiesenthalio centras.